Skriv ut  

Tar det verkligen 21 dagar att skapa en ny vana?

Hur lång tid tar det egentligen att ändra en vana? De flesta av oss har hört påståendet att det tar 21 dagar att ändra en vana och utveckla ett nytt beteende. Men stämmer det verkligen? 

chain_featureI en studie som genomfördes på University College London 2009, ”How habits formed, fick deltagarna välja ett vardagligt beteende som de ville skulle bli en vana. Många vanor de valde var hälsorelaterade. Det handlade till exempel om att de varje dag skulle äta en frukt till lunchen eller jogga 15 minuter efter middagen.

Hur lång tid tog det då att utveckla den nya vanan? I genomsnitt 66 dagar. Det fanns självklart skillnader i hur lång tid det tog att skapa en vana, beroende på vad deltagarna valde att göra. En deltagare som skulle dricka ett glas vatten efter frukost varje morgon hade skapat sin nya vana efter 20 dagar. Men en annan deltagare behövde till exempel över 100 dagar på sig för att göra 50 situps före frukost varje dag.

I undersökningen kom det också fram att en annan myt inte stämde, nämligen myten om att allt är förgäves om man hoppar över en dag. Studien visar att det inte spelar någon roll om du missar en dag, det som är viktigt är att upprepa det nya beteendet ofta i den inledande fasen. Det är upprepningen i början som gör att vi får den sporre vi behöver för att skapa en ny vana. Sett ur ett längre perspektiv gör det alltså ingenting om du hoppar över en dag.                                                     

Slutsatsen av studien blir: att enklare vanor kan skapas efter cirka 21 dagar. Men den visar också att vissa vanor och beteenden verkar vara svårare att ändra på än andra. 

Och att ändra en vana är svårt. Det krävs mycket jobb, men framförallt beslutsamhet och vilja. Men en god vana är värd att kämpa för. Det behöver inte vara någonting stort. Det lilla och det enkla är gott nog. Det kan vara att du ska ta en tio minuters promenad på lunchen, att du ska skriva morgondagens ”Att göra-lista" innan du lämnar kontoret eller att du ska stå upp och jobba två timmar om dagen. Och istället för att tänka ”Det har inte fungerat tidigare", tänk "Jag ska försöka igen!" 

En ny vana som många vill skapa är bättre balans mellan jobb och fritid. Behöver du lite tips om hur du kan få bättre kontroll på din tid och din dag? Ladda ner häftet "Tidshantering - praktiska tips" >>

 

Adress, HK

Dale Carnegie

7A Centralen, Vasagatan 7

111 20 Stockholm

 

 

Följ oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com