3 Tips för att inte ”tappa det” när andra irriterar dig

Av Matt Norman

Felfri. Det var mitt första intryck av den här ledaren efter våra första möten. Han hade enastående integritet, personlighet och beslutsförmåga – mycket av det som krävs för att lyckas i livet.

Sedan lärde jag känna honom bättre. Jag såg hur han undvek konflikter men kunde vara onödigt hård när han blev ifrågasatt. Inte helt oväntat skapade det problem, både på jobbet och i privatlivet.

Det blev en påminnelse om något viktigt: Alla har sina brister. Tillbringar du tillräckligt med tid med någon kommer du att se dem.

Varje relation, varje rekrytering, varje chef, varje kollega – förr eller senare blir bristerna synliga. Och då har du ett val: Avvisa personen, jobba runt problemen eller göra något åt det.

Brister är en del av att vara människa, så det är smart att lära sig hantera dem på ett sätt som gynnar alla. Feedback eller coaching kan vara värdefullt, men det är inte alltid rätt tid eller rätt person att ta upp det med.

Tre steg för att hantera människors brister

  1. Acceptera verkligheten
    En av Dale Carnegies bästa principer för att hantera stress och oro är: ”Samarbeta med det oundvikliga.” Vad är oundvikligt? Att alla har sina brister, så bli inte besviken eller förvånad när du ser dem.
    a
    Ett bra exempel finns i Anonyma Alkoholisters bok: ”…acceptans är svaret på alla mina problem i dag. När jag blir irriterad beror det på att jag finner en person, plats, sak eller situation – någon aspekt av mitt liv – oacceptabel. Och jag får ingen ro förrän jag accepterar den precis som den är just nu.”
    a
    Att anamma det tankesättet gör det lättare att behålla goda relationer och minskar din egen frustration när du ställs inför människors brister.
    a
  2. Fokusera på det du uppskattar
    I Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning föreslår Dale Carnegie en enkel tvåstegsmetod: Först, undvik att kritisera, döma och klaga (acceptera verkligheten). Ge sedan uppriktig och ärlig uppskattning till personen – trots hennes eller hans brister.
    a
    Genom att lyfta det positiva bidrar du till att de känner sig bättre – både med sig själva och med dig. Men viktigast av allt: Det hjälper dig att fokusera mindre på bristerna och mer på styrkorna. Det handlar om att se glaset som halvfullt istället för halvtomt. Den här mentaliteten kallas Asset-Based Thinking (ABT) och har visat sig stärka motståndskraft, relationer och prestation.
    a
  3. Förbättra dig själv
    Vi kan inte förändra andra, men vi kan alltid jobba på oss själva. Nyligen sa någon något som jag inte alls höll med om. ”Va!?” tänkte jag. ”Hur kan hon tro det!?”Jag förberedde mig på att argumentera. Sedan tog jag ett djupt andetag och sa till mig själv: ”Du blir lätt defensiv, och det händer nu. Vad sägs om att inte stressa över att ha rätt? Kanske kan du svara på ett mer genomtänkt sätt, stärka relationen och faktiskt ha en produktiv diskussion.”
    a
    Oavsett om hon hade rätt eller fel, hade jag något att arbeta med. Och det var där jag behövde börja.

Alla har sina brister – men du väljer hur du hanterar dem

  1. Acceptera verkligheten
  2. Fokusera på det du uppskattar
  3. Förbättra dig själv

Den där ledaren som först verkade felfri? Han och jag har i dag en stark relation, både professionellt och personligen – trots våra brister.

Är du redo att bli bättre på att hantera det faktum att alla har sina brister?

Stäm av din förmåga att läsa av andra