8 tecken på att vi är över stressgränsen

Källa: 8 Signs of workplace burnout to watch out for, by Dale Carnegie
Många upplever perioder av ständig trötthet, brist på motivation eller en känsla av att vara helt slutkörda. Och de är långt ifrån ensamma. En undersökning visar att 57 % av deltagarna har påverkats negativt av utbrändhet – från mental utmattning till att vilja byta jobb.
Utbrändhet handlar om långvarig arbetsrelaterad stress som inte får någon riktig paus. Det dränerar medarbetare på både energi och engagemang och kan få dem att tappa motivationen, dra sig undan och prestera sämre. I förlängningen påverkar det inte bara individen utan hela organisationens effektivitet.
Utbrändhet smyger sig ofta på och vi märker det inte alltid förrän det redan fått fäste. Men om vi vet vad vi ska titta efter kan vi fånga signalerna i tid och göra något åt dem.
Åtta vanliga varningssignaler att vara uppmärksam på
- Förändrat humör eller attityd
Plötsligt mer irritation i möten? Korta svar eller negativa kommentarer? När engagemanget dalar kan humöret ta stryk, och det märks ofta i hur vi kommunicerar. Att vara extra känslig för feedback, uttrycka hopplöshet eller ha en allmänt negativ inställning kan vara tecken på att stressen blivit för mycket.
- Minskad energi och motivation
Utbrändhet suger energi både fysiskt och mentalt. Trötthet, brist på driv och en känsla av att bara gå på autopilot kan vara tydliga varningssignaler.
- Drar sig undan
Från social och engagerad till tyst och distanserad? Överdriven stress kan få medarbetare att dra sig undan. Att plötsligt utebli från fikarasten, undvika teamaktiviteter eller förändra sitt kroppsspråk – som mindre ögonkontakt, hopsjunkna axlar eller armar i kors – kan vara tecken på att något skaver.
- Fysiska symtom
Utbrändhet märks inte bara mentalt – den kan också märkas i kroppen. Huvudvärk, magont, muskelvärk eller till och med fler förkylningar än vanligt kan vara stressrelaterade. Har du en kollega som ofta klagar på att de ”inte mår helt hundra”? Det kan vara en signal att uppmärksamma.
- Ökad frånvaro
Att ta ledigt då och då är sunt. Men om någon börjar vara borta oftare, särskilt med kort varsel, kan det vara en varningssignal. Utbrändhet och stressrelaterade hälsoproblem kan leda till fler sjukdagar och att sena ankomster eller tidig hemgång från jobbet blir mer frekvent de dagar personen är på jobbet.
- Svårt att fokusera och minnesproblem
Har du märkt att någon ofta glömmer viktiga detaljer, missar möten eller verkar ha svårt att hålla tråden? Kronisk stress kan försämra kognitiva funktioner och påverka vår hjärna, vilket leder till kortare koncentrationsspann och fler misstag.
- Lägre effektivitet
När deadlines missas eller skjuts upp, uppgifter tar längre tid och arbetet går trögare än vanligt kan utbrändhet ligga bakom. Prokrastinering, brist på fokus och en känsla av att bara ”ta sig igenom dagen” kan vara tydliga tecken.
- Sämre kvalitet på arbetet
När någon som vanligtvis är noggrann börjar slarva, missa detaljer eller leverera halvfärdiga resultat kan det vara ett tecken på att de kämpar. Kreativiteten och engagemanget dalar, och det syns i arbetet.
Dags att agera
Om du känner igen något av detta hos dig själv eller någon i din närhet – ta det på allvar. Utbrändhet är inte ett tecken på svaghet, utan på att något i arbetsmiljön behöver förändras. Genom att prata om det, identifiera stressfaktorer och skapa en mer hållbar arbetsvardag kan vi förebygga utbrändhet och få tillbaka energin och glädjen i jobbet.