Att hålla tal – och samtidigt kunna njuta av festen

Ditt hjärta slår hårdare och fortare. Dina handflator känns fuktiga. Du kommer inte ihåg vad du ska säga. Du känner dig knäsvag. Alla tittar på dig. Du reser dig sakta, harklar till och lyfter blicken…

Känner du igen dig? Du är inte ensam! Att hålla tal är för många en skräckupplevelse. Men det behöver inte vara så. Förmågan att hålla bra tal är ingenting man föds med. Alla kan lära sig hur man gör. Även du. Dessa tips, tillsammans med planering och lite förberedelser, kan hjälpa dig när det är dags att klinga i glaset. Kom också ihåg att ingen begär att ditt tal ska vara perfekt – det viktiga är att det är personligt!

Du är inte ensam om att vara rädd för att tala inför publik. De flesta lider av rampfeber. Bli inte nervös om du märker att hjärtat slår snabbare och att du svettas mer. Den fysiologiska förberedelsen, om den hålls inom rimliga gränser, gör att du talar mer fritt och naturligt och med mer inlevelse.

Orsaken till din skräck är helt enkelt din ovana. Känslorna är en följd av att du hamnat i en situation som är främmande för dig. Den skräckfyllda situationen kan övervinnas enkelt och lätt. Hur då? Genom övning, övning och åter övning. Du kommer inse att det kan vara riktigt roligt att hålla tal inför publik istället för en plåga.

Förbered dig rätt. Betyder det att du ska lära dig talet utantill? Nej! Om du lär dig talet utantill kommer du med största sannolikhet att glömma allt när du väl står inför publiken. Om du är ovan att hålla tal ska du öva på talet om och om igen. Skriv ner några punkter du absolut vill ha med i talet. Prata sedan utifrån punkterna. Öva framför spegeln, i bilen, på jobbet inför en kollega eller be din partner eller vän att lyssna. Då kan du dessutom få återkoppling på vad som fungerar bra och vad du kan förbättra.

Använd exempel. Välj tre egenskaper du uppskattar hos personen du ska tala om, och till. Fundera ut några händelser när den här personen visade dessa egenskaper. Dyk ner i minnet och leta efter händelser som gjort ett starkt intryck på dig. När du håller talet berättar du vilka egenskaper du uppskattar, du nämner en i taget, och knyter ihop dessa med en händelse. Detta gör att ditt tal blir lättare att komma ihåg, samtidigt som du kan vara säker på att du engagerar de som lyssnar.

Håll det kort. Den optimala längden på ett tal, på till exempel ett bröllop, är två minuter. Det låter kanske kort, men det är precis lagom. Ett för långt tal gör att gästerna börjar skruva på sig i stolarna och slutar att lyssna.

Uppträd med självförtroende. Innan du ska hålla ett tal bör du ta några djupa andetag och sedan fortsätta att andas djupt i cirka en halv minut. Den ökade syretillförseln piggar upp, stärker dig och ger dig mod. Agera som om du är modig när du står inför publiken. Det gör dig faktiskt automatiskt lite modigare.

Din inställning avgör. Om du tror att du kommer formulera dig fel eller komma av dig förstör du ditt självförtroende innan du ens har börjat. Tänk snälla tankar istället, ”jag kan det här”, ”tänk vad glad hen kommer blir över att jag säger det här”, ”så skönt det kommer vara efteråt, jag kan verkligen vara nöjd med att jag vågar ställa mig upp och tala”.

Oroa dig inte för framförandet. Det finns många olika råd att läsa om hur vi bör hålla ett tal, men sanningen är att när du står där bör du glömma allt som har att göra med din röst, andning, gester, hur du ska stå och vilket tonfall du ska ha. Glöm absolut allt – utom det du vill säga. Gör som katten när den fångar en råtta. Han tittar sig inte omkring och undrar om han har den rätta eleganta svansföringen, om fotarbetet är det rätta eller om minen för situationen är lämplig. Han är så koncentrerad på att få tag på råttan att han inte har en chans att fokusera på fotarbete eller minspel. Om du är fokuserad på det du ska säga så glömmer du dig själv, vilket också gör dig mindre nervös.

Presentera proffsigt på jobbet?

På jobbet behöver vi, med skiftande frekvens beroende på vår roll, också ha förmågan att presentera rapporter, informera och övertyga både medarbetare och kunder. Oavsett om du försöker övertyga kollegor, sälja in något hos en kund eller engagera ett team, så är det genomslagskraften hos din presentation som avgör om du lyckas övertyga och få andra att lyssna. I Strategiska presentationer tränar du på tekniker och får verktyg som hjälper dig att lyfta fram din personlighet, skapa flexibilitet och maximera ditt genomslag.

 

Så får du dina åhörare att lyssna engagerat genom hela din presentation