Är det bara du som kan göra jobbet?

av Dale Carnegie den 6 april, 2019

Uppdrag, projekt och tidsfrister får oss ibland att känna oss otillräckliga, tiden räcker helt enkelt inte till, och för att inte bränna ut sig, skulle även de effektivaste behöva be om hjälp. Det spelar ingen roll om du är chef eller inte. Men som ledare behöver du vara en förebild. Så varför delegerar vi inte mer?

Det finns många orsaker till det, och här är sex vanliga ”ursäkter”:

 1. Ingen kan göra det lika bra som jag.
  Du har ju faktiskt lång erfarenhet av den här typen av jobb. Hur skulle någon annan kunna göra det lika bra? Men du kanske inte vill fortsätta att göra den här typen av uppgifter för alltid? Så varför inte bryta ner uppgiften i mindre delar och ge vissa delar till någon annan? På så sätt kan du säkerställa att alla bitar blir gjorda på ett bra sätt, innan du fortsätter med nästa steg.
  a
 2. Det skulle ta evigheter att lära någon annan att göra det.
  Det tog dig flera veckor att lära sig hur man gör det här (och du är självklart smartare än alla andra i teamet) så att någon skulle lära sig lika fort är ju inte troligt… Men, uppgiften är en energitjuv, så det kanske skulle löna sig att låta någon annan göra det, så du får tid och energi över till viktigare saker.
  a
 3. Jag har ingen att delegera till. 
  Tänk om alla andra i teamet är lika upptagna som du, eller du kanske inte ens har ett team? Konstigt nog så får upptagna personer ofta saker gjorda, och vill även ha nya utmaningar ibland. Ofta kan de redan konsten att delegera till andra. Och om du inte ingår i ett team, kan du kanske be en kollega eller ett annat team att hjälpa dig. Om inte det fungerar, går det ju alltid att delegera uppåt och fråga chefen om hjälp…
  a
 4. Jag litar inte på den personen, han/hon kommer bara att röra till det.
  Det här är klurigt. Det är som med hönan och ägget; hur kan du veta att en person klarar/inte klarar av att göra något som han/hon inte har gjort förut, men å andra sidan, hur ska någon kunna visa vad han/hon kan om personen aldrig får chansen att visa det.
  a
 5. Du är den enda som får/ska göra det här enligt företagets policy eller arbetsbeskrivningen.
  Det går alltid att hänvisa till regler och policyer. Regler är till för att följas, eller hur? Men det går faktiskt att göra undantag från en regel om det finns en bra anledning till det. Har du tänkt på att sprida ut uppgifter och därmed kunskaper, så att om du skulle bli sjuk eller behöver var borta en period, så finns det andra som kan slutföra ”dina” uppgifter?
  a
 6. Jag tycker den här uppgiften är rolig att göra.
  Vissa uppgifter är roligare än andra, och bryter av från de dagliga rutinerna. Varför ska någon annan få ta över? Åter igen, varför inte låta andra få ta del av kakan?
Chefer behöver kliva åt sidan för att låta medarbetare ta plats, visa sin kompetens och ge dem möjligheter att utvecklas. Medarbetare behöver veta att du litar på deras färdigheter och förmågor. Förtroende och engagemang går hand i hand. Var tydlig med vad den delegerade uppgiften innebär och lämna över planering och genomförande fullt ut. Personen du delegerar till behöver få äga sina beslut.
"Hemligheten bakom framgång ligger inte i att göra sitt jobb, utan att upptäcka den som är lämplig att göra det".

–Andrew Carnegie

Coachar du fram dina medarbetares bästa jag?

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram