Är du på stranden men har dina tankar kvar på kontoret?

av Dale Carnegie den 17 juni, 2019

Visste du att…

– 20% inte kan slappna av under ledigheten innan de har kontrollerat sina jobbmejl.

– Fler mejl läses på mobiler än på laptops eller fasta enheter.

– Medarbetare tar endast ut i genomsnitt 77% av sina årliga semesterdagar.

Ledighet är inte bara bra för vårt välbefinnande, utan också för våra affärer. Vetenskapliga undersökningar visar att personer som tar ledigt har lägre stressnivåer, löper mindre risk att utveckla hjärtsjukdomar och är mer produktiva. Men för de flesta av oss gör pressen från arbetet det svårt för oss att stänga av tankar och skärmar.

Pröva dessa praktiska tips för att få ut det mesta av din ledighet:

Prioritera

Det är väldigt sällan vi hinner göra allt vi har tänkt oss, så gör en lista över de saker som måste göras färdiga innan du går på ledigheten. Blocka tid i din kalender den sista dagen innan ledigheten, för sista-minuten-arbete.

Förberedelser

Under veckorna innan ledigheten förbereder du dina kunder, kollegor och ditt team, och låter dem veta vem de ska kontakta när du är borta. Även om du inte introducerar dem personligen, är det bra att göra det via mejl.

Förbered din återkomst efter ledigheten också – håll kalendern tom första dagen så att du kan komma ifatt med mejl och få en uppdatering av ditt team. Ledigheter är utmärkta tillfällen att ge andra en möjlighet att kliva fram, att ge dem chansen att visa vad de kan.

Stäng ner

Kanske kan du ta med dig en annan mobil, så att du undviker frestelsen att ständigt kontrollera mejlen. Om det inte är möjligt, bestäm tider när du är tillgänglig, och håll dig till dem. Ett tips till är att stänga av notis-funktionen, så att den lilla röda ikonen med antal mejl som ligger och väntar på dig inte syns. Bara att se antalet mejl öka, kan även öka din stress. Mejlen finns kvar, så stäng av den synliga påminnelsen.

Principer

Om du fortfarande känner dig orolig över att ta ledigt, försök att använda Dale Carnegies principer från boken Sluta oroa dig, börja leva:

1) Lev i dagtäta rum.
– Gårdagen har redan hänt, vad som händer imorgon är okänt, det enda du kan påverka är vad som händer här och nu.
2) Vad är det värsta som kan hända?
– Till och med i de värsta situationerna finns det oftast en lösning. Försök att rationalisera situationer genom att fråga dig själv om det här kommer att ha någon betydelse om några månader eller ett halvår.

Och till slut…

Slappna av och njut av din ledighet, du förtjänar det!

Här får du några inspirerande boktips att njuta av under din ledighet.

Fler tips som hjälper dig att förbereda din ledighet

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB