Bjud på dig själv

av Björn Höglund den 22 augusti, 2017

Jag blir alldeles kallsvettig! Vill bara sjunka ner i ett hål i golvet! Och framför mig sitter sextio personer som alla vänder sin uppmärksamhet mot mig, och i samma stund inser jag att jag gjort bort mig…

Det är avslutning i kursen Kommunikation och Ledarskap. Inbjudna till sista avsnittet är deltagarnas chefer, deras kollegor och vänner. Stämningen är hög och alla lyssnar intresserat och nyfiket på kursdeltagarnas presentationer.

Under pausen bjuds det på smörgåstårta och när vi kommer tillbaka in i konferensrummet märker jag att många har blivit lite dåsiga av den goda maten och sena timmen.

Som Dale Carnegieinstruktör strävar du alltid efter att alla ska vara aktiva, delaktiga – och att hålla en hög energi i rummet. Då är tecken på trötthet en stor röd varningsklocka som behöver hanteras.

Med stor entusiasm går jag därför och ställer mig längst fram i rummet. Jag förklarar att för att vi ska komma igång efter pausen ska vi göra en enkel uppvärmning. Alla ska ställa sig upp och följa med i några enkla rörelser. Många småler och skrattar och jag föreslår att vi ska tävla om vem som kan göra rörelserna snabbast. Jag eller gruppen framför mig.

Det går snabbt i rörelserna. Jag sträcker på mig med armarna i luften, jag böjer på knäna för att sjunka ihop, tätt åtföljd av samma rörelser från gruppen. Det är då det händer! RIIIIIIIITTTSCCCCHHH.

Jag fryser till i en hopkrupen ställning och känner ett plötsligt vinddrag på mina lår. Tittar snabbt ner och märker att mina byxor har spruckit. Nu pratar vi inte om en liten diskret spricka, utan en spricka från gylf, längs hela sömmen och hela vägen bak upp bakom kavajkanten… Förödmjukelse och totalt hjärnsläpp. Vad gör jag nu? Det är två timmar kvar på kvällens avsnitt.

Med mycket förvånad min hör jag mig själv ropa ut: ”Mina byxor sprack”. Det enda svar jag får från publiken är ett högt och hjärtligt skratt. ”Det är säkert! Mina byxor sprack”. Och publiken fortsätter att skratta….och det gör jag också.

När sekunderna som kändes som en hel evighet hade passerat insåg jag att det är bara hålla god min och fortsätta. Jag blev räddad den här kvällen av det faktum att jag hade svarta boxerkalsonger under min mörka kostym. Genom att gå tätt, tätt med benen, som en pingvin, och hålla mig i bakgrunden så överlevde jag resten av kvällen.

Det jag lärde mig var att ibland händer faktiskt det värsta tänkbara. Och det är inte så farligt när det händer. De som var med under kvällen fick sig ett riktigt gott skratt. Händelsen kan jag använda som ett exempel för att sprida glädje, och för att få fler att inse att det är inte så hemskt att göra bort sig. Att våga bjuda på sig själv.

Att acceptera att vi ibland misslyckas ger oss själva möjligheten att lyckas. Ge därför dig själv och dina kollegor samma möjlighet att lära sig genom sina misstag. Du får en starkare självkänsla och ett starkare team omkring dig.

Få med dig dina lyssnare

Här får du tips på hur du inspirerar och involverar dina lyssnare.

Björn Höglund

Björn uppskattar möjligheten att befinna sig i ett ständigt lärande, genom inspirerande och skickliga kollegor, samt möjligheten att få förstå och lära sig hantera utveckling och utmaningar hos våra kunder.

Dela det här inlägget:

© 2022 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram