Det är du själv som avgör hur du ska reagera på andras beteenden

av Matt Norman den 19 mars, 2019

Vår familj bodde två veckor tillsammans, på hotell och hos olika vänner. Jag älskade verkligen att vara tillsammans med dem. Men stundvis gick de mig även på nerverna.

Triggerpunkter och tillkortakommanden som vi känner till så väl om varandra sen tidigare, kom fram till full beskådan, när vi diskuterade aktiviteter och försökte koordinera allas intressen. Till och från tände våra skiftande humör och beteenden mindre produktiva reaktioner hos varandra.

"Det var hen som började"...

Jag kallar det: ”Jag gjorde för att du gjorde”-beteenden. Ett exempel: När mina barn trappar upp ett bråk och börjar använda sårande ord och handlingar, så avbryter vi för att säga till en av dem att sluta, då blir svaret alltid, ”Jag gjorde det för att han gjorde så först!”

Det här gäller inte bara barn. Åtskilliga gånger checkar vi vuxna också ut mentalt, ändrar humör, kritiserar och skapar spänningar, ja just det, människor kan vara irriterande! De kryper in under skinnet på oss. De utmanar vår planering. De gör oss besvikna.

Är du medveten om hur andras känslor påverkar ditt beteende?

Psykologer och rådgivare menar att ”Jag gjorde för att du gjorde”-tänkande uppstår när vi saknar sunda gränser mellan oss själva och andra. I slutänden kan det göra oss mindre omtyckta av andra, mindre känslomässigt sunda och mindre kapabla att hantera relationer.

Det kan vara svårt att se det här beteendet hos sig själv, men semestern gav mig nya perspektiv. Utifrån kan jag se att när jag intagit ”Jag gjorde för att du gjorde”- läget, är jag mindre omtänksam, medveten och avsiktlig. Vilket också gör mig mindre närvarande, trevlig och pålitlig.

Dessa insikter har jag utvecklat om ”Jag gjorde för att du gjorde”-tänkande:

Det är vi själva som kontrollerar vårt beteende. När andra personers känslor och handlingar styr våra egna känslor och reaktioner, blir resultaten oftast inte särskilt bra. Men vi behöver inte vara ”offer”, vi kan ta ägarskap över våra tankar, känslor och handlingar.

Ta kommando över dina känslor

Semestern gav mig perspektiv att se hur andras humör och beteenden utlöser ett förändrat beteende hos mig. Det blev tydligt att jag behöver särskilja mina känslostyrda beteenden från känslorna jag har för min familj. Jag behövde återta kontrollen över mina känslor och handlingar. Genom att bekräfta den här psykologiska separationen från dem jag tycker om, kan jag tycka om dem ännu mer.

Det här gäller både hemma och på arbetet. Vi blir effektivare och mer närvarande när vi är mindre reaktiva och inte låter oss påverkas av andras beteende.

Vem triggar fram reaktioner hos dig? Kan du hålla isär dina och andras känslopåverkan och försöka växa istället?

"Var dig själv - kunder köper det du har, men de köper även dig."

Jonas Morin, eftermarknadssäljare och utbildare på Hogia El & VVS system AB, en passionerad och dedikerad ledare som har de bästa förutsättningarna för att lyckas inom försäljning och också att genom sitt sportsliga engagemang framgångsrikt använda basket som en integrationsbro.

Matt Norman

Matt Norman är President of Norman & Associates och erbjuder Dale Carnegie Trainings utbildningar i North Central US. Matt har levererat kurser till Fortune 100-företag, ideella organisationer och andra entreprenörsföretag som vill öka sina medarbetares engagemang för att få bättre resultat. Han har levererat ledarträningar, coachat och hjälpt till att stärka team och skapa mervärde för företag över hela världen.

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram