Förvalta ditt relationskapital rätt

av Matt Norman den 29 augusti, 2017

Jag har funderat på vad som är en ledares största tillgång och har kommit fram till att det är inte något du kan sätta in på banken. Det är heller ingenting du kan låna eller få från någon annan. Däremot är det något du kan använda i ditt arbete och få att växa – oavsett om du arbetar ensam, är delägare eller arbetar i en organisation. Det är en avgörande tillgång som verkligen gör skillnad och de mest produktiva och effektiva ledarna ser till att de skapar mängder av denna tillgång.

Denna värdefulla tillgång kallas ”relationskapital”.

Förra veckan träffade jag en vän som återhämtar sig efter en allvarlig cykelolycka. Han cyklade på en landsväg när olyckliga omständigheter fick honom att köra omkull. Han låg ganska länge på vägen med brutna revben, punkterad lunga och ena axeln ur led. Han skrek på hjälp, men ingen hörde honom.

Efter en lång stund körde en mamma med sina två små barn i bilen förbi olycksplatsen. Jag kan föreställa mig att hon gav sig själv flera olika anledningar till att bara köra förbi, men hon stannade bilen och körde honom till ett sjukhus. Hon körde sedan tillbaka till olycksplatsen, hämtade hans cykel, ställde den hemma hos sig och lämnade en lapp med sin kontaktinformation till min vän på sjukhuset.

Min vän lämnade sjukhuset efter fem dagar. Han kramade om personalen innan han gick och tackade för att de hade tagit så väl hand om honom. Med darrig röst och tårar i ögonen sa han att alla var riktiga hjältar i hans ögon. Han kontaktade sedan kvinnan som hade plockat upp honom för att personligen kunna tacka henne.

Tänk om vi hade fler hjältar på våra företag och i våra organisationer. Tänk om vi själva agerade som hjältar ibland. Jag tror att det skulle ha en betydande inverkan på relationskapitalet. Här är några förslag på hur du och jag kan öka den tillgången:

1. Lyssna på hjälten inom dig. Psykologiska studier har visat att ledare måste ta vara på det ”psykologiska kapitalet” för att kunna utveckla relationskapitalet. Viktiga resurser som behövs för att agera som en ”hjälte” är:

Hopp: Tro på sin egen förmåga att vara uthållig.
Meningsfullhet: Vara säker på att ansträngningarna påverkar slutresultatet.
Återhämtningsförmåga: Kunna ”studsa tillbaka” efter motgångar.
Optimism: Positiv inställning till arbetet och kunna se sin potential.

2. Sätt av tid för att utveckla dina relationer. Saker som vi skulle behöva göra ses ofta som självklara, men de blir sällan utförda i praktiken. Många gånger i brist på tid. Det första du kan göra för att utveckla dina relationer är att visa dina medarbetare att du bryr dig om dem. Visa att du är intresserad av vad som händer i deras liv, även utanför arbetsplatsen. Låt dem veta att du är intresserad av att de ska må bra och att du vill att de ska göra saker de drivs och motiveras av.

Om vi verkligen tar tiden att lära känna våra medarbetare kommer relationerna att förbättras avsevärt. Den studie vi tidigare genomförde om medarbetarengagemang, visar att den närmsta chefen påverkar medarbetarnas engagemangsnivå mer än någon annan bidragande faktor. Läs gärna mer om studien i vårt Whitepaper Ökat medarbetarengagemang: Den närmsta chefens betydelse.

3. Ha inte så bråttom. Om du plötsligt känner för att ta en promenad efter lunchen i det vackra vårvädret, gör du då det eller slår du genast bort tanken och skyndar dig tillbaka till kontoret? Har du möjlighet att planera in extra tid till oförutsedda händelser i din agenda och öka tidsmarginalerna? Kan du sänka arbetstakten lite och kanske hjälpa någon som behöver dig?
Tanken på att det är bråttom med allting genomsyrar våra liv. En kollega till mig fick mig att fundera över detta när han ställde frågan: ”Tror du att du presterar mer eller mindre om du sänker takten?”

Jag skulle antagligen hinna svara på färre mejl och bocka av färre punkter på min att göra-lista, men däremot skulle jag få mer tid över till viktiga och värdefulla relationer.

När var du senast en hjälte och vad gör du idag för att bygga upp ditt relationskapital som ledare?

 

Vill du engagera teamet eller hålla ett glödande tal?

Här får du veta Dale Carnegies hemligheter med hur du håller inspirerande presentationer.

Matt Norman

Matt Norman är President of Norman & Associates och erbjuder Dale Carnegie Trainings utbildningar i North Central US. Matt har levererat kurser till Fortune 100-företag, ideella organisationer och andra entreprenörsföretag som vill öka sina medarbetares engagemang för att få bättre resultat. Han har levererat ledarträningar, coachat och hjälpt till att stärka team och skapa mervärde för företag över hela världen.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram