Frågorna som tar ditt ledarskap till nästa nivå

av Dale Carnegie den 21 juni, 2019

Varje vecka håller vi i olika ledarskapsträningar och har förmånen att möta framgångsrika ledare från olika branscher och företag. Trots att det finns många olikheter mellan dessa ledare har de alla en sak gemensamt – de vill veta vad som krävs för att ta sitt ledarskap och team till nästa nivå.

Se det genom dina medarbetares ögon

Först och främst handlar det om relationen du har med dina medarbetare. Grunden till en bra relation är förtroende och det är inte förrän förtroendet är på plats som du har möjlighet att påverka andra och få dem med dig. En annan sak som är viktig är att dina medarbetare känner att du förstår dem och att du pratar utifrån deras synvinkel. Dessa två saker kommer bidra till att din resa till nästa ledarskapsnivå blir betydligt enklare.

Men det finns en sak till du kan göra. Och det är det här som kommer att ta ditt ledarskap till en helt ny nivå. Vilket är då det mest effektiva sättet att säkerställa en utveckling hos dig själv som ledare? Be om feedback!

Fråga efter värdefull feedback

Det här vet du säkert redan, så vad är det då som hindrar dig från att våga fråga andra vad du behöver utveckla? Många gånger kan det handla om modet att göra det, för du kan aldrig exakt veta vad någon annan kommer säga, men för dig som på allvar vill utvecklas som ledare är det här viktigare än någonting annat.

Förra månaden bad en av våra kollegor en säljchef på ett stort företag om feedback – och hon fick flera konkreta råd som hon direkt kunde implementera i sitt arbete. Hon bad även en av våra medarbetare om feedback, vilket gjorde att hon inte bara fick värdefulla råd – hon fick även direkt förståelse för vad som var viktigt i hennes roll som nybliven chef och sin coachning gentemot honom.

Vilken är då frågan du ska ställa för att få effektiv feedback?

Den viktiga frågan som kan ta ditt ledarskap till nästa nivå är: ”Om du var i min situation, hur skulle du göra…”

Du kan till exempel fråga en kollega eller en person som du vet har stor erfarenhet:
”Om du var i min situation, hur skulle du göra för att hantera detta?”

Du kan fråga en medarbetare:
”Om du var i min situation, hur skulle du göra för att lyfta det här teamet?”

Vi lovar att du kommer att få extremt värdefulla råd. Du kommer även få insikt i vad dina medarbetare verkligen behöver. Och det bästa av allt, ingen är rädd för att ge råd till någon som sträcker ut handen och frågar efter hjälp.

 

Om inte du utvecklas - hur ska du då kunna utveckla andra?

 

Kommunikation och ledarskap för dig som vill bli en modigare och tydligare medarbetare och chef, expert på att bygga goda relationer, kunna skapa medarbetarengagemang och kommunicera på ett vinnande sätt.

© 2024 DC Training Sweden AB