Håll kvar lugnet när vardagen tar fart

av Dale Carnegie den 19 augusti, 2020

Alla känner vi oss stressade av jobbet till och från. Och vissa av oss, dagligen. Stressade kan vi bli av många olika anledningar, som konflikter med andra, inte tillräckligt utmanande arbetsuppgifter, obekvämt skrivbord eller stol, eller trist arbetsutrymme.

Vi behöver ibland påminna oss om att vi inte alltid behöver acceptera stressen. Faktum är att det är viktigt att vi inte låter den styra oss. Stress kan leda till ohälsa, sömnproblem, depression, oro och allvarligare hälsoproblem. Och vi väljer ofta ohälsosamma sätt att hantera saker på, vilket kan förvärra situationen. Det finns dock sätt att styra upp situationen på som är både hälsosamma, effektiva och till och med roliga.

Det är viktigt att först identifiera anledningen till stressen. När du vet vad som orsakar spänningarna kan du ta itu med det direkt, för att minska stressen, eller använda en eller flera av nedanstående strategier för att hantera situationen på ett sunt sätt.

Utveckla en rutin för en lugn start på dagen

Om din dag alltid startar kaosartat, kan kaoskänslan stanna kvar även efter att du börjat arbeta. Känner du dig alltid jäktad, gå upp lite tidigare. Förbered kvällen innan genom att lägga fram kläder, göra kaffebryggaren färdig att bryggas, eller fixa en hälsosam frukost som är lätt att ta med sig. Det är fantastiskt vad små förändringar kan hjälpa oss att få morgonen att flyta på. Om du inte känner dig jäktad jämt, men ofta stressad, försök att gå upp lite tidigare ändå och tillbringa den tiden med att utveckla tacksamhetsövningar, skriva dagbok, stretcha eller ta en kort promenad och ta några djupa andetag.

Skapa en bekväm arbetsmiljö

Om din stol är för hård eller skrivbordet ser ut som ett slagfält, gör någonting åt det! Skapa en så välkomnande arbetsplats som möjligt – oavsett om du arbetar i en öppen miljö, på ett privat kontor eller hemma. Ha saker du tycker om framme; en växt, foton, ett prydnadsföremål du gillar, osv. Om det är problem med oljud, använd hörlurar som stänger ute bruset eller spela låg och lugn musik om det är möjligt

Tydliggör förväntningar och håll kommunikationsvägarna öppna

Missförstånd kan skapa både stress och oro. När du förväntar dig något från en person och de tror att du förväntar dig något helt annat, blir det onödiga påfrestningar. Osäkerhet och tvetydigheter gör att vi kastar bort tid på att grubbla istället för att agera. Så försäkra dig om att kommunikationsvägarna är öppna och var inte rädd för att ställa frågor som klargör information och förväntningar.

Undvik drama

Vänskap på arbetet kan vara toppen, och att umgås med sina kollegor kan skapa en känsla av närhet och samhörighet som kan vara till fördel för organisationen. Men när relationer baseras på skvaller och negativa saker, kan det leda till en ohälsosam miljö som ökar vår stressnivå. Undvik onödiga konflikter och drama.

Håll ordning och gör en sak i taget

Rensa bort skräp från din arbetsyta (och din hjärna) och försök hitta system som hjälper dig att hantera din tid mer effektivt. Sluta att ”multi-taska”, våra hjärnor kan faktiskt inte dela fokus mellan två koncentrationskrävande uppgifter samtidigt. Det slutar med att vi kastar oss mellan två uppgifter istället, snabbt från den ena till den andra, vilket dränerar vår hjärnförmåga.

Rör på kroppen

Det är bevisat att fysisk aktivitet (och naturen) minskar stress, så varför inte ta en promenad på lunchrasten. Och ja, vi behöver ta pauser! Det hjälper också till att minska stressen. Motion och frisk luft ger oss en positiv känsla, och miljöombyte är bra för att lyfta oss ur negativa tankespiraler.

Övningar som håller hjärnan i trim

Våra hjärnor jobbar intensivt, och medan vi ofta pratar om hur fysisk aktivitet är bra för våra kroppar, glömmer vi ibland aktiviteter som får våra hjärnor att må bra. Följ några enkla meditations- eller visualiseringsguider, sitt i tystnad i fem minuter, ta några djupa andetag eller gör andra övningar som ökar vår medvetenhet och närvaro. Dessa övningar kan vi göra utan att gå ifrån skrivbordet och enkelt införliva som en del av arbetsdagen.

Gör ett bra avslut på arbetsdagen

Avsluta arbetsdagen med att förbereda inför nästa dag, så att du inte behöver stressa på morgonen. Städa upp på skrivbordet, gör en att göra-lista för kommande dag, och sätt gränser för dig själv för att kunna pausa från arbetsuppgifter och fokusera på andra saker i livet som är betydelsefulla, som familj, intressen, hälsa, osv. Se till att fylla på med energi genom att ta hand om dig själv, göra saker du gillar och ha goda sovvanor så att du känner dig utvilad när du går till jobbet.

” Om du inte kan sova, gå upp och gör något istället för att ligga där och oroa dig. Det är oron som tär på dig, inte några timmar förlorad sömn.” –Dale Carnegie

Har du dåliga vanor som stjäl din tid?

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Dela det här inlägget:

© 2022 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram