Hur kan vi prata om och hantera även jobbiga känslor?

av Matt Norman den 2 juli, 2020

– Hur har veckan varit?

Får jag vara uppriktig? Om jag är ärlig så har det varit en tung vecka. De ekonomiska effekterna av Coronaviruset har varit påtagliga. Jag har undrat vad mer jag kan göra. Det känns tungt och jag har haft svårt att sova.

Tack för att jag får prata om det, det är oftast enklast att bara låtsas som att allt är bra.

Hur gör du när någon frågar hur det är? Berättar du hur det verkligen är eller bara om de delar som fortsätter att upprätthålla bilden av dig själv, som du skapat utåt?

Många av oss tycker det är svårt att prata om våra känslor, särskilt de känslor som inte reflekterar framgång, styrka och kontroll. Vi är rädda för att bli avvisade av andra och bli betraktade som svaga. Det kan kännas jobbigt att ta upp känslor som kan skapa obehag. Eller så har vi fått lära oss att tänka att vissa känslor inte ”passar ihop” med vår ideala självbild.

Så därför säger vi inget om jobbiga känslor, och det kan skapa onödiga konsekvenser.

Vad som händer när vi inte ger hela bilden

 1. Det gör oss mindre trygga
  Människor ”känner in” andras känslor. Om någon känner att vi är upprörda men inte säger något om det, tror de att vi döljer något, och är på sin vakt.
  a
 2. Det skapar ingen öppen kommunikation
  När någon berättar om sina känslor, särskilt känslor som det krävs mod för att berätta om, ges andra underförstått tillåtelse att göra detsamma. När människor omkring oss uttrycker sina känslor, kan vi enklare bygga djupare relationer och även stötta varandra.
  a
 3. Dåliga känslor förstärks och stannar kvar längre än nödvändigt
  Psykologer använder termen etikettering för att beskriva handlingen att namnge känslor. Forskning indikerar att när vi sätter etikett på jobbiga känslor, minskar inte bara utmattande psykologiska effekter utan även effekter som uppstår av stress.
  a
 4. Vi missar möjligheter att visa mod
  Sedan Satya Nadella blev CEO för Microsoft för sex år sedan, har många sagt att han har förbättrat företagskulturen dramatiskt. Det har resulterat både i högre medarbetarengagemang och bättre resultat. Centralt för Nadellas ledarskap är modet att medge hur han verkligen känner, som han gjorde i följande meddelande till medarbetarna, tidigt i Covid-19-krisen: Som många med med mig upplever, finns det stunder när det känns övermäktigt och svårt. Jag har oroat mig för min familjs, mina medarbetares och vänners hälsa och trygghet. Min fru och jag är oroliga för hennes gamla föräldrar som är långt bort ifrån oss, i Indien.
  a
 5. Det är svårt att hantera något som vi inte medger att det finns
  Föreställ dig att försöka hantera en anställd som kommer till arbetet men inte finns med på lönelistan, är utanför rapportstrukturer och som ingen pratar om. Vem kan hantera den personen?! Ändå är det alltför ofta exakt vad vi försöker göra med känslor. De hänger i luften och människor känner dem, men vi pratar inte om dem. När vi väl tillkännager dessa känslor, har vi också möjlighet att ta itu med dem på ett hälsosamt sätt.

Det är inte alltid så lätt att hitta människor och platser där det känns rätt att prata om jobbiga känslor. Även när både person och plats känns okej, kräver det mod och syfte att prata om hur vi känner. Om vi börjar prata om våra känslor mer kontinuerligt och ärligt, kan vi undvika ovanstående konsekvenser. Här är ett bra citat vi kan ha i åtanke i osäkra och svåra tider; om vi pratar om och hanterar våra känslor, bygger vi i slutänden större förtroende och får ett sundare liv:

Everything human is mentionable and everything mentionable is manageable.
– Fred Rogers

Hur är din vecka?

Ledarskapsprinciper som fungerar - även i det nya normala

 

Matt Norman

Matt Norman är President of Norman & Associates och erbjuder Dale Carnegie Trainings utbildningar i North Central US. Matt har levererat kurser till Fortune 100-företag, ideella organisationer och andra entreprenörsföretag som vill öka sina medarbetares engagemang för att få bättre resultat. Han har levererat ledarträningar, coachat och hjälpt till att stärka team och skapa mervärde för företag över hela världen.

© 2024 DC Training Sweden AB