Om du har fel, medge det genast och med eftertryck

av Dale Carnegie den 23 oktober, 2018

Om du har fel, medge det genast och med eftertryck, är en av Dale Carnegies principer för att skapa resultat i team och bättre samarbeten. Men många gånger har vi svårt att erkänna att vi har gjort fel på grund av att vår prestige står i vägen. Vi försvarar istället våra misstag och kommer med undanflykter.

Vem som helst kan försöka försvara sina misstag – vilket många också gör – men om du medger dina misstag höjer du dig över mängden. Det visar att du är storsint och du får en känsla av att du har gjort rätt – trots att det har blivit fel.

Vi lär oss genom våra misstag

När en kollega till oss började en ny tjänst på ett outsourcingföretag blev ett av hans första uppdrag att projektleda ett evenemang för kunder och leverantörer. Till det här evenemanget hade han hyrt in en populär föreläsare, som tog ganska bra betalt för att hålla sin föreläsning. Kollegans plan var att kompensera en del av kostnaden för föreläsaren med försäljning av biljetter till föreläsningen till utomstående.

Med mindre än en vecka kvar till evenemanget såg det ganska dystert ut. Det var alldeles för få biljetter sålda. Mycket på grund av hans ogenomtänkta marknadsplan. Vår kollega blev ombedd att rapportera status och resultat till ansvarig chef, följande morgon.

Efter en natt med lite sömn gick vår kollega nästa morgon till chefen. Han var nervös, men chefen fick honom genast att slappna av och må bättre, genom att berätta historier om misstag som han hade gjort under sin karriär och han beskrev också sin filosofi om ledarskap: ”Det är okej att göra misstag, men det är inte okej att upprepa dem”. Han berömde vår kollega och sa att det märktes att han tog ansvar och verkligen ville lyckas med evenemanget. Efteråt kände sig vår kollega både inspirerad och lättad. Misstaget han hade gjort hade visserligen kostat en del, men han hade också lärt sig något av det.

Prestigelöshet och sårbarhet är viktiga egenskaper att visa som ledare - då får du andra att följa ditt exempel

Misstag får oss att växa - om vi tar ansvar för dem

Vår kollegas chef sa något annat som var viktigt den morgonen: ”Det visar lika mycket om en person att den dyker upp i en sådan här situation, som att den inte gör det”. Vår kollega frågade honom vad han menade. ”Kommer du inte ihåg att du inte var den enda som jag bjöd hit för en lägeskoll i morse?” Kollegan hade varit så nervös och fokuserad på hur han skulle lösa problemet med biljettförsäljningen, att han inte ens hade tänkt på att de andra, som var lika delaktiga i evenemanget, också borde ha varit där.

När vi har rätt bör vi försöka få över människor till vår ståndpunkt på ett mjukt och taktfullt sätt. När vi har fel – och det har vi förvånansvärt ofta om vi är uppriktiga mot oss själva – bör vi medge våra misstag snabbt och med eftertryck. Det bidrar också till att eventuella problem som felet har skapat kan lösas snabbare.

Upplever du att andra tar ansvar för sina misstag på ditt jobb? Inspirerar du andra att ta ansvar? Kom ihåg att du kan påverka andras sätt att vara och agera, genom att vara en förebild och ta ansvar för dina egna misstag.

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Dela det här inlägget:

© 2023 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram