Så här gör du när du måste arbeta med någon du absolut inte gillar

av Dale Carnegie den 12 april, 2018

Har du någonsin arbetat med någon som du inte alls tycker om? Kanske är det något med personens attityd eller beteende. Eller så kan du inte riktigt sätta fingret på det – du gillar bara inte att vara i samma rum som honom eller henne.

Vad händer om ”någon” är en person som du kan inte bortse från, en person du måste ha ett nära samarbete med varje dag? Det kan skapa spänningar inte bara på arbetsplatsen, det kan också ha en negativ effekt på din mentala och fysiska hälsa. Den ökade hjärtfrekvensen vid tanken på att behöva ha något med den personen att göra, rädslan för att förlora ditt humör nästa gång han eller hon säger något, frustrationen över att behöva ha något alls med den personen att göra. Och ovanpå det, så använder du både tid och energi till negativa känslor, istället för till uppgifter som du borde göra.

Nej, du kommer inte att tycka om alla som du kommer att jobba med, men du kan göra situationen bättre – både för dig själv och den andra personen, om du använder dessa tips:

1. Börja på ett vänligt sätt

Försök att tänka på ditt kroppsspråk när du är runt denna person. Har du en tendens att vända dig bort från personen, eller korsa armarna när ni ska prata med varandra? Det är också viktigt att du är medveten om uttrycket i ditt ansikte. Ser det intetsägande ut, ser du sur ut, eller skeptisk? Visa genuint intresse genom att ställa frågor som inte är arbetsrelaterade; som hur det går med familjen, eller vad hon eller han gjorde i helgen.

2. Visa respekt för den andres åsikter

Säg aldrig till en person att den har fel. Ja, kan det vara ganska svårt, särskilt om personen är fientlig eller dåligt informerad. Det är ofta när vi börjar förklara och resonera om våra egna åsikter på ett mer detaljerat sätt som vi märker att det finns flera lösningar, eller fler vägar till målet.

3. Släpp ditt ego

De flesta av oss fokuserar på oss själva för det mesta. Att släppa egot och se situationen utifrån den andra personen, är en grundläggande utmaning som vi behöver arbeta med dagligen. Genom att se saker från andra personers perspektiv, kanske du upptäcker att det är lättare att vara mer öppen för deras synvinkel, och får en bättre förståelse var deras logik kommer ifrån och vad som gör att personer beter sig som de gör. För att verkligen förstå varför, måste du ta dig tid att ställa frågor – och verkligen lyssna på svaren.

Exempel på frågor:

• Vad tror du?
• Har du ett exempel? När / vad / hur / var?
• På vilket sätt?
• Varför tror du det?

4. Ge öppen och ärlig uppskattning

Även om du har en ansträngd relation med din kollega är det viktigt att du börjar notera vad personen gör bra och vad han eller hon är duktig på. När du ger någon beröm för något som han eller hon gör, kan du bli förvånad över reaktionen. Vi människor har ett behov av bekräftelse och att andra uppmärksammar saker vi gör. Att du från och med nu börjar ge personen genuin uppskattning kan vara exakt det som krävs för att ni ska få en bättre relation.

Precis som i alla relationer, kommer det oundvikligen att uppstå spända ögonblick, men att följa idéerna ovan kan hjälpa dig att hantera dem på ett mer professionellt sätt – och kanske till och med vinna förtroende hos personen. Nyckeln till framgång är att du har en uppriktig önskan att förbättra relationen med den andra personen.

Som chef måste du kunna lösa konkflikter i teamet på ett smidigt sätt

 

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Dela det här inlägget:

© 2022 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram