Ser du alla som konkurrenter i dina relationer?

av Dale Carnegie den 12 oktober, 2023

Att vara tävlingsinriktad är bra, att ha en vinna-till-varje-pris-mentalitet är däremot inte alltid lika bra. Samhället har lärt oss att vi behöver vara konkurrenskraftiga för att vi ska lyckas, men även om det ofta är bra så kan det ibland vändas till att bli en nackdel för oss.

När människor blir konkurrenter i olika skeden i livet, kan det bli oschysst eller till och med fult, särskilt om vi känner att vi ständigt måste överträffa andra. Det kan vara våra kollegor på jobbet, personer i teamet, våra partners, och även familjemedlemmar. Livet är inte alltid en tävling; vi behöver även dra nytta av de styrkor som finns hos de som är omkring oss för att vinna tillsammans.

Reflektera över om du är överdrivet tävlingsdriven

  • Känner jag att jag alltid måste ha sista ordet i en diskussion?
  • Blir jag irriterad när andra får ett erkännande eller firar jag deras framgång tillsammans med dem?
  • Känner jag ett sting av avundsjuka när en kollega eller vän gör något bra?
  • Blir jag entusiastisk när en vän är framgångsrik eller börjar jag tvivla på mig själv, och känner mig lite osäker?
  • Lyssnar jag på hela berättelsen när en vän delar med sig av något hon eller han varit med om, eller avbryter jag genom att berätta om något liknande som hänt mig?

Om du svarar ja på ovanstående exempel kan det vara ett tecken på att tävlingsinstinkten inom dig tar över. När vi är alltför konkurrensdrivna kan vi börja känna det som att vi ”förlorar” på jobbet eller i en vänskapsrelation. Känslan av förlust driver fram avundsjukan och tar fram vår osäkerhet i ljuset. Osäkerhetskänslan kan göra att vi förminskar våra kollegor, om än omedvetet. Vi kanske förbiser en uppgift, inte prioriterar att återkoppla om saker vi borde göra. Kanske väljer vi att inte medverka i deras teammöte eller avböjer en inbjudan till en grillkväll. Sanningen är att vi tillåter känslan av avundsjuka att överskugga den av kamratanda.

Hur övervinner vi vår avundsjuka?

Först behöver vi påminna oss själva om att vi sällan når framgång på egen hand. Vi behöver helt enkelt hitta sätt att fira andras framgång. När en vän eller kollega delar en story, motstå frestelsen att berätta din. Öppna i stället upp dialogen genom att ställa frågor och visa ett genuint intresse för det som de berättar om. Att ställa frågor får dessa personer att känna sig viktiga och värdefulla och det blir lättare för andra att gilla dig, och de kommer att vilja träffa dig mer. Resultatet blir att du oftare blir inbjuden, vilket utökar din kontaktyta och du får fler tillfällen att påverka andra.

Men kom ihåg, att ha viljan att ”tävla” är en bra egenskap. Den gör oss mer effektiva, så länge vi har kontroll över vår avundsjuka. Om någon är bättre än oss själva eller lyckas bättre, så firar vi deras framgångar tillsammans med dem! Släpp taget om jaget och låt andras framgång motivera dig till att bli bättre både på arbetet och som person.

Coacha dina medarbetare mot visioner och mål

© 2024 DC Training Sweden AB