Tips för chefer — förhandla och få ett vinn-vinn-resultat

av Berit Friman den 23 augusti, 2017

Som chef kan förmågan att ha ett vinn-vinn-tänk under en förhandling göra stor skillnad för hur bra dina förhandlingar går. Den färdigheten är till exempel viktig när du ska påverka medarbetare och upprätthålla konstruktiva och positiva relationer.

Här är 6 saker som du bör tänka på när du förbereder dig för en förhandling:

  • Att veta vad du vill. Det är viktigt att du som chef vet vad du vill få ut av förhandlingen. Tänk noga igenom vad du vill ha och varför. Kom ihåg att det är viktigt att tänka på de ekonomiska, känslomässiga, intellektuella och fysiska aspekterna. Det hjälper också att i förväg ha bestämt vad du inte vill eller kan acceptera i förhandlingen.
  • Ta reda på vad motparten vill. Din motpart har också ett syfte med förhandlingen. Försök att förstå vad han/hon vill uppnå och ta reda på vad han/hon har för ekonomiska, känslomässiga, intellektuella och fysiska mål.
  • Räkna med invändningar. Förhandlingar är inte alltid lätta. Som chef måste du ha förståelse för att du troligen kommer att möta ett visst motstånd från din medarbetare. Se till att du har relevanta fakta som kan bemöta invändningarna, fakta som den andra parten också kan identifiera och relatera till.
  • Identifiera vad som är förhandlingsbart. Besluta vad som är icke förhandlingsbart, vad som är önskvärt och hur långt du kan sträcka dig på olika punkter. Du kommer sällan att lämna en förhandling helt nöjd. Förhandlingar handlar om att ge och ta, och som chef måste du vara beredd att möta din medarbetare på halva vägen.
  • Bestäm din “walk-away”. Genom att i förväg bestämma vilket ditt sista bud är – din walk-away, definierar du den punkt när det inte längre är någon idé att fortsätta förhandlingen. Innan förhandlingen börjar måste du fastställa vad ditt sista bud är. Detta är en av de viktigaste sakerna att bestämma för att det ska bli en lyckad förhandling. När ni kommer till den punkten, din walk-away, måste du se till att agera.
  • Öva med någon. Som vid varje viktig presentation är det bra att öva. När du till exempel ska hantera en svår diskussion är det viktigt att du tänkt till på vilka möjliga argument du kan behöva hantera och öva på dessa innan. Du kan även ställas inför svåra frågeställningar och det är bra att ha gått igenom tänkbara händelseförlopp. Genom att träna med någon annan kommer du att bygga upp ditt självförtroende och det hjälper dig att genomföra förhandlingen på ett smidigt sätt.

Så blir du en skicklig förhandlare.

Vi förhandlar när vi har något att erbjuda, när vi vill ha något på andra villkor än motparten, när vi ska lösa problem och konflikter eller när vi ska skapa en överenskommelse mellan två eller flera parter.

Berit Friman

Ett skäl till varför Berit trivs med sitt arbete är att möta människor som vill utvecklas. Med andra ord, att de har förstått att de har potential och ser att vi kan bidra med något som gör att de kan få de resultat de söker, att Dale Carnegie har ett förhållningssätt som leder till att föra utvecklingen framåt, både på organisatorisk och individuell nivå.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB