Uppmuntra dina medarbetares kreativitet för att skapa glädje i teamet.

av Dale Carnegie den 13 november, 2018

En medarbetare har vida överträffat alla förväntningar och du vill belöna henne för hennes ansträngningar. Du ber henne komma till ditt kontor och berättar hur nöjd du är med hennes arbete och att hon har fått löneförhöjning.

En månad senare meddelar hon att hon tyvärr ska sluta, eftersom hon blivit erbjuden och accepterat ett jobb hos ett konkurrerande företag. Du vill veta varför. Hon säger att det är en möjlighet som hon inte kan missa. Du lyssnar och ler artigt, samtidigt som du tänker,“Din otacksamma…” Jag som fick övertyga andra och anstränga mig för att du skulle få de där extra pengarna, och det är på det här sättet du återgäldar det?”

Du säger det naturligtvis inte högt, utan önskar henne lycka till.

Alla vill vi få ett erkännande för att vi anstränger oss och gör det där lilla extra. Problemet är, att av alla sätt som finns att visa uppskattning på, så är pengar det minst uppskattade. Självklart tycker vi om löneförhöjningar, men detta är vad vi verkligen vill:

 1. Att andra respekterar oss. Vi vill bli uppmuntrade att uttrycka våra idéer och åsikter – och att de genomförs.
 2. Känna stolthet över företaget. Du kan tro att anställda på t ex Google är stolta över att tala om var de arbetar. För att känna samma typ av stolthet, vill vi arbeta på ett företag som har lika bra rykte som Google när det gäller innovation – men inom vårt eget område.
 3. Förstå syftet. Många företag tjänar mycket pengar, men saknar syfte. Syfte får vi om organisationen har en meningsfull vision – och att ledarna är fokuserade på att uppnå företagets mål och vision. Vi vill känna att företaget vi arbetar i vet åt vilket håll det är på väg och att vi kan hjälpa dem att komma dit.
 4. Ha balans mellan arbete och fritid. Vi vill inte behöva oroa oss för att vi går hem när arbetstiden är slut, även om andra medarbetare stannar kvar och arbetar ett tag till. Vi vill ha verktyg som hjälper oss att öka produktiviteten och gynnar vårt kreativa tänkande, så att vi får mer gjort på mindre tid och att vi blir uppmuntrade att gå hem och umgås med familj och vänner.
 5. Få förtroende. Vi vill hantera vår egen tid och göra arbetet på ett sätt som passar oss. Tala om vad vi behöver göra, inte hur vi ska göra det.
 6. Ges möjlighet att vara kreativa. I alla arbeten finns möjligheter att vara innovativ. Innovation börjar med kreativa idéer.

Genom att förstå vad det är som gör att människor hittar glädje och entusiasm, både personligen och professionellt, tänder vi gnistan hos människor genom att skapa:

 • Glädje – Studier visar att medarbetare som får använda sin kreativitet, är lyckligare.
 • Välbefinnande – Undersökningar visar att nöjda medarbetare har lägre frånvaro.
 • Effektivitet – Forskning visar att medarbetare som får uppskattning för sin kreativitet är effektivare.
 • Glöd – Nöjda medarbetare är glödande ambassadörer för företaget och attraherar kunder och de bästa personerna för rekrytering.
 • Lojalitet –  Människor vill arbeta för företag som respekterar och värdesätter sina medarbetare.

 

Förmedla värdet av dina medarbetares talanger för att skapa en innovativ arbetsmiljö

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Dela det här inlägget:

© 2022 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram