Uppskattar du dig själv?

av Berit Friman den 13 november, 2017

I lunchkön hörde jag följande samtal mellan deltagare i kursen Kommunikation och ledarskap:

– Tycker du också att det var svårt att hitta något du är stolt över? (Uppgiften var just det, att hitta något de gjort och var stolta över) – Ja, fy. Jag är jättestolt över mina barn, min man och till och med över vår hund som är så duktig i agility. Men jag kan inte komma på något som jag är stolt över som gäller bara MIG. – Nä jag vet, jag är lite stolt över att jag fixade körkortet, men det är ju över 30 år sedan.

Tänk att det är så mycket lättare att se vad andra gör bra och till och med vara stolt å andras vägnar, än att se vår egen storhet. En orsak kan vara att vi jämför våra sämsta prestationer med andras bästa. Det vi glömmer bort att väga in, är personen bakom prestationen. Både du och jag gör val och prestationer vi ska vara stolta över, om och om igen.

Var nöjd med saker du gjort bra!

Det är så du bygger ditt självförtroende. Ingen annan person än du själv, är ansvarig för att stärka ditt självförtroende. Ett bra sätt att bli medveten om sina egna tankar och hur du ser på dig själv, är att skriva dagbok. Skriv ner minst tre saker om dagen som du gör bra. Fråga också andra om vad du gör bra.

Sätt upp mål för dig själv.

Vad skulle du vilja uppnå? Vad är utmanande men ändå realistiskt för dig att göra? Se till att ha plan a, b och c. Visualisera hur det kommer se ut och kännas när du nått målet. Vad kommer det att säga om dig som person, hur kommer det du gör bidra till ditt team.

Våga tro på din egen förmåga att vara modig.

Kliv ut ur din komfortzon och våga lita på positiv kritik. Så här sammanfattar Olof kursen Kommunikation och ledarskap efter 12 veckors träning:

”I dag har jag fått det högsta kvittot på att jag är ganska bra”

Genom ledarskapsträningen blev Olof medveten om viktiga egenskaper hos sig själv:

Kom igång och stärk ditt självförtroende:

  1. Skriv dagbok, tre saker varje dag som du har gjort bra.
  2. Fråga andra vad de tycker är bra med dig.
  3. Skapa en positiv framtidsbild som du kan hämta inspiration ifrån.
  4. Sätt upp mål och fira alla framsteg.Välj en person som kan följa upp dig. Det kan vara en vän eller kollega som får till uppdrag att regelbundet fråga dig vad du gjort, hur det har gått och ge dig uppskattning för det du gör.Kom också ihåg att innan du börjar din utvecklingsresa, att bestämma en belöning som du ska få när du nått ditt mål. Något som du har förtjänat. Sedan är det bara att – upptäcka, känna och njuta av din förmåga!

"Snåla inte med uppskattningen om du faktiskt menar det."

I podcasten Ung i princip får du lyssna på Beatrice och Lovisa som båda har genomfört träningen Generation.Next med Dale Carnegie.

Berit Friman

Ett skäl till varför Berit trivs med sitt arbete är att möta människor som vill utvecklas. Med andra ord, att de har förstått att de har potential och ser att vi kan bidra med något som gör att de kan få de resultat de söker, att Dale Carnegie har ett förhållningssätt som leder till att föra utvecklingen framåt, både på organisatorisk och individuell nivå.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2022 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram