Vad motiveras du av?

av Berit Friman den 27 mars, 2018

Det är en fråga jag brukar ställa vid medarbetarsamtal. Den här gången fick jag ett svar som jag inte riktigt väntat mig – ”jag vet inte riktigt, har tänkt mycket på det… men när jag ser tillbaka på året som gått, slås jag av att jag gillar när saker är svåra, näst intill omöjliga. Det är en tillfredställande känsla att sedan se tillbaka och konstatera – jag löste det!”.

Det tycker jag är en klok inställning. Det visar att personen har en utmärkt förmåga att använda fördelarna med sina styrkor och omvandlar motgång till framgång.

Vad behöver du göra?

När det är goda tider och det går bra är det lätt att börja ta saker och ting för givet, att inte riktigt observera vilka insatser som ger bäst effekt. Det är först när det börjar gå sämre som vi också börjar leta efter orsakerna till det. En viktig färdighet är att att kunna utveckla sitt eget självförtroende, bland annat genom att vara medveten om vilka insatser som ger vad.

Detta märks särskilt när vi arbetar i en grupp som saknat resultat över en längre tid och pressen ökar. Ofta börjar snacket gå: ”de får mer resurser än vi”, ”de har enklare kunder”, ”de får mer hjälp” osv. Offerrollen är nog den minst klädsamma rollen som vi kan kliva in i, men det brukar vara någon som till sist som inser det. En ledare som kan ställa frågan – vad kan var och en av oss börja göra nu?

Det går lätt att vara modig tillsammans med andra. Det kräver mer att själv vara modig.

Vill du ge glödande presentationer och fånga lyssnarnas intresse?

 

Berit Friman

Ett skäl till varför Berit trivs med sitt arbete är att möta människor som vill utvecklas. Med andra ord, att de har förstått att de har potential och ser att vi kan bidra med något som gör att de kan få de resultat de söker, att Dale Carnegie har ett förhållningssätt som leder till att föra utvecklingen framåt, både på organisatorisk och individuell nivå.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2022 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram