Vad vill du bidra med till din företagskultur?

av Matt Norman den 6 november, 2017

Hur skulle du beskriva de företagskulturer du har arbetat i? Jag har arbetat i miljöer som är självständiga, politiska, otrygga, ohälsosamma och i klimat med stort förtroende mellan medarbetare. Något som har varit konstant med alla dessa organisationers kultur – människors tankesätt, beteende och sätt att interagera med andra –  har varit hur den har påverkat mitt eget sätt att tänka och hur jag är mot andra människor.

Du har kanske liknande erfarenheter. Och det är genom dessa erfarenheter som vi vet hur stor inverkan företagskulturen har på människor i en organisation. Och att det är de beteenden som är mest framträdande som påverkar hur vi känner och hur vi arbetar.

Individuell personlig utveckling och uppmuntran.

Det är arbetskulturen i ett företag som driver varumärke, kvalitet och medarbetarengagemang. Ett bra exempel som nyligen var aktuellt när det gäller förändringskultur, är arbetsklimatet hos Microsoft. Under Bill Gates och Steve Ballmers ledning, var kulturen kantig, politisk och strikt. Satya Nadella har förändrat klimatet drastiskt under sina två år som CEO.  Han menade att ”nyckeln till kulturförändringen var individuell personlig utveckling och uppmuntran” och ”ibland underskattar vi vad varje person kan göra för att få saker att hända och överskattar vad andra behöver göra åt oss.” Hans poäng var: Kultur behöver inte vara något som bara ”råkar” bli. Vi kan aktivt vara med och utforma hur vi vill att den ska se ut.

Hur gör du:

  • Anpassar dig efter kulturen? Dras du sakta men säkert in i den rådande kulturen? Följer du bara med strömmen?  I ett av företagen som jag arbetade hos, uttryckte vissa stolt att vi hade en ”work hard, play hard”- kultur. Alla var alltid på och vi jobbade sena kvällar och helger. Och när det var företagsevenemang drack många friskt för att ha roligt och för att kunna varva ner. Jag gjorde också det; ”worked hard and played hard” för jag trodde inte att jag hade något val.
  • Är du med och håller kulturen levande? Är du organisationens främsta kulturambassadör och vill behålla status quo för er kultur? Kanske är du den som gärna berättar för andra om er kultur och den sista som lämnar ett event.
  • Ser du framför dig vad som är möjligt och driver kulturen? Har du också inställningen att, grunden för en kulturförändring ligger i ”individuell personlig utveckling och uppmuntran”, som Nadella sa. Formar du kulturen?

Vår medarbetare Megan är för tillfället den som skapar kulturen i vårt företag. Hennes ansvarsområden är project management och kundfakturering och ett av Megans personliga prestationsmål förra året var att ”driva en kultur som skapar glädje.” Hon har under året som gått drivit våra företagsmöten två gånger i veckan. Alla medarbetare deltar och många tycker att de har blivit veckans höjdpunkter. Det finns utrymme för samtal om både arbete och fritid, vilket skapar ett sammanhang där människor kan bygga äkta och personliga relationer.

Hur kan du bidra till att skapa en arbetsplats som får dina medarbetare att känna glädje?

Kulturen i en organisation har stor betydelse och det är viktigt att vi inte bara passivt lutar oss tillbaka. Att skifta inställning låter enkelt men kräver uthållighet. Hur aktivt vill du vara med och skapa din framtid?

Dale Carnegies kurs Kommunikation och ledarskap får dig att utveckla självförtroende och mod, vilket gör att du vågar släppa prestigen och upptäcka viktiga saker hos dig själv.

Som vår deltagare Anders Sjöberg konstaterade efter kursen, ”jag har kommit till självinsikt med hjälp av Dale Carnegies princip, att inte kritisera, inte klaga, inte döma, och jag har fått mycket mer energi i mitt arbete och nöjdare medarbetare, genom att fokusera på positiva saker.”

Starka medarbetare ger starka företag!

Kompetensutveckling och praktisk träning i kommunikation, ledarskap och försäljning.

Matt Norman

Matt Norman är President of Norman & Associates och erbjuder Dale Carnegie Trainings utbildningar i North Central US. Matt har levererat kurser till Fortune 100-företag, ideella organisationer och andra entreprenörsföretag som vill öka sina medarbetares engagemang för att få bättre resultat. Han har levererat ledarträningar, coachat och hjälpt till att stärka team och skapa mervärde för företag över hela världen.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2022 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram