Vänd inte ut och in på dig själv. Har du gjort ditt bästa, då räcker det!

av Dale Carnegie den 16 september, 2021

Nu för tiden känns det ibland som att det är mer att göra men att dygnet har färre timmar. Många av oss jobbar hemifrån och balanserar mellan störande moment hemma och Zoom-möten, medan att-göra-högen växer. Vissa av oss behöver samtidigt agera lärare när även barnen har distansundervisning, och möjligheten till balans mellan arbete och privatliv känns ännu mer avlägsen.

När vi stretchar oss till max, får vi oddsen emot oss – det spelar ingen roll hur mycket tid vi har, om vi har för mycket att göra och pushar oss själva till gränsen av utmattning, så kommer vi inte att vara vare sig produktiva eller effektiva i vårt arbete.

Många av oss känner att nu när vi jobbar hemifrån, förväntas vi ta på oss fler uppgifter för att visa vårt värde på distans – men det blir helt enkelt inte bra. Att göra mer och mer, men inte göra det effektivt, får större konsekvenser än om vi skulle säga nej när vi behöver göra det.

Men hur vet vi när vi är nära gränsen till vad vi klarar av? Hur avgör vi vad vi behöver säga nej till eller skjuta på till morgondagen? Nedan är några tecken som visar att du kanske försöker vända ut och in på dig själv för att räcka till, och hur du kan förändra ditt tankesätt – både personligen och professionellt.

Vi behöver inte vara perfekta

Har du orimligt höga krav på både dig själv och arbetet du gör? Lägger du mer tid på ett projekt – inte för att du inte har gjort det effektivt och bra – utan för att du alltid tycker att du kan göra det bättre? I såfall, sluta genast. Jakten på perfektion är ouppnåelig. Fråga i stället dig själv om du har ansträngt dig och gjort ditt bästa. Om svaret är ja, då är det dags att gå vidare till nästa uppgift.

Sluta säga ja till ALLA nya uppgifter

Kommer du på dig själv med att säga ja till allting? Är du personen alla går till för att dumpa saker på eftersom du aldrig säger nej? Känner du att du måste visa att du duger, och därför säger ja utan att ens tänka igenom det? Sluta med det.

Det är alltid bättre att göra ett jobb bra, än en hel hög halvdant. Lär dig att respektera din tid, så kommer andra också att göra det.

När du slutat för dagen, börja inte om igen senare

Sitter du och kollar jobbmejl efter arbetstid? Du ska ”bara göra en sista sak” efter arbetstid? Sluta. Ja, det är svårt att sätta gränser när vi jobbar hemifrån, och allt är lättillgängligt tack vare nätet, men du behöver sätta gränser. På samma sätt som när du tidigare lämnade kontoret för dagen och alla mejl som kom efter det, väntade på dig morgonen efter, behöver du göra hemma. Bara för att du kan titta på dina mejl, betyder inte att du borde.

Sluta vara tidsoptimist

Har du en förmåga att tro att det är fler timmar på dagen än vad det är? Tänker du att det är ingen risk att du inte hinner avsluta alla dina pågående projekt och några till under dagen? Glömmer du ofta att livet kommer i vägen, sista-minuten-uppgifter dyker upp, du blir avbruten och att du inte alltid har koll på varje minut av dagen – särskilt nu när du jobbar hemma och det är saker och ljud som stör överallt?

Det är nog dags att bli mer tidsrealistisk. Kom ihåg att ge utrymme för att hämta andan mellan uppgifterna, och att sätta av tid mellan projekt, och vara snäll mot dig själv även om du inte hinner färdigt med allt den dagen.

Var närvarande

I stället för att fokusera på vad som fortfarande är kvar att göra på din lista eller vad som skulle behöva göras, stanna i nuet. Det finns inget bättre sätt att tappa flyt och fokus än att tänka på vad vi ska göra härnäst. Var kvar i det du gör här och nu, bekymra dig om nästa uppgift när du kommer dit. Oro är en värdelös och negativ känsla som inte är till den minsta nytta för vare sig dig eller din att-göra-lista. Så sluta slösa energi, så att du kan vara produktiv i stunden – det är det enda sättet som tar dig vidare till nästa uppgift.

Alla ovanstående tips är till för att påminna oss om att vi bara är mänskliga, vi har bara en viss mängd tid varje dag, och när vi måste vända ut och in på oss själva, kan vi inte ge något vår fulla uppmärksamhet. Att skapa balans och dra en gräns mellan arbete och vårt privata liv har varit ännu svårare under det senaste året, och vi behöver av just den anledningen fokusera på vad som verkligen är viktigt varje dag – och en del av det är att veta när det är dags att sluta.

”…det bästa sättet att förbereda dig för morgondagen är att koncentrera hela din förmåga och entusiasm på att göra dagens arbete så bra som möjligt idag. Det är det enda sättet du kan förbereda dig på inför framtiden.” –Dale Carnegie.

Hur hanterar vi nya utmaningar i det digitala mötesrummet?

© 2024 DC Training Sweden AB