Varför ska du visa din sårbarhet?

av Matt Norman den 11 maj, 2017

Stämningen var spänd. Personerna i rummet var rädda att misslyckas, så de undvek att ta några risker. De var motvilliga att ta upp saker under mötet eller komma med idéer. Orsaken? Ledaren. Han blev aldrig upprörd, tog alltid ledningen och låg alltid ett steg före alla andra. Visade sig aldrig sårbar. Alltid lugn.

Trots sitt självsäkra sätt, var ledaren öppen för coachning. Han kontaktade mig för att förbättra sin presentationsteknik. Hans presentationer var kompakta, torra och opersonliga — vilket gjorde dem inte bara oinspirerande, utan de lämnade också en känsla av oro.

Genom coachningen ville jag få fram hela hans personlighet, inte bara visa den lugna och behärskade ledarpersonligheten. Så jag frågade vad som var viktigast för honom, och han sa att det var hans familj. Jag frågade om det var något särskilt han gick och funderade på som gällde familjen, och varför han tänkte på det. Han började prata om sin son, som var orolig och hade det jobbigt, och inte fungerade så bra i skolan just nu.

Jag fortsatte:
“Hur känner du för din son just nu?”
Han svarade efter en stund, tyst med tårar i ögonen, ”Han är precis som jag. Jag har alltid varit orolig av mig, och jag gör honom ännu mer nervös.”
Jag blev tagen av att han plötsligt visade sina känslor. Jag fick se honom förvandlas från en lite skrämmande chef till en vanlig människa med känslor. Det gjorde intryck. Så jag föreslog att han skulle prata om sin son i kommande jobb-presentation, att visa den här delen av sig själv för sina kollegor.

Och han gjorde det…i en kvartalsgenomgång för hela företaget.
Feedbacken han fick var överväldigande. Vissa personer tackade honom för att han visade sin sårbarhet och sa att det var den mest inspirerande presentation han någonsin gjort. Han hade ändrat sitt synsätt på sårbarhet och omgivningens reaktion var omedelbar.

Sårbarhet kanske inte är någonting som du vill vara bra på.

Definitionen är, ”Öppen för anfall eller skada, öppen för att avslöja fysiska eller känslomässiga sår.” Så varför skulle du vilja visa din känslomässiga sårbarhet? Jo, eftersom de ledare, föräldrar och vänner som gör det, är de som gör starkast intryck. Här är ytterligare fem anledningar:

  1. Vi har alla personliga saker som känns jobbiga att hantera.
    En vän sa nyligen att vi föredrar att ge en felfri och lite glänsande bild av oss själva utåt. Men sanningen är att vi är alla sårbara på någon punkt, vi har vår Akilleshäl. Vi kan gömma oss bakom en fasad en tid, tills vi själva eller andra upptäcker vad som finns bakom. Och är vi öppna med vår sårbarhet, är andra det mot oss också.
  2. Att vara ärlig mot sig själv om saker som känns svåra gör oss starkare. Att sätta ord på och jobba med smärtsamma saker kan läka sår och hjälpa oss att hantera svåra saker i framtiden. Att våga ta itu med jobbiga saker kräver mod. Och gör att vi känner oss starkare.
  3. Att vara ärlig mot andra om saker som känns smärtsamma stärker relationer. Precis som med ledaren jag coachade, oavsett om det gäller relationer i arbetet eller privat, uppfattas personer som visar sitt sanna jag och sin mänskliga sida som äkta. Och människor som avslöjar jobbiga saker för andra, får andras förtroende om svåra saker.
  4. Människor som inte är medvetna om sina egna svårigheter, tenderar att såra andra. Du kan fråga någon i min omgivning – det är inte lätt att vara i min närhet när jag har trängt undan jobbiga känslor.
  5. Det är modigt att visa sårbarhet, det är inte många som gör det. Det är mycket enklare att undvika jobbiga känslor. Därför märks det väl när någon visar sin sårbarhet och väljer att ta vägen igenom obehaget, eftersom de flesta låter bli.

Vad vill du att åhörarna ska ta med sig från din presentation?

Presentera som ett proffs

Vår intensiva och praktiska kurs i retorik Strategiska presentationer ger dig nya verktyg att använda i din kommunikation. Vi hjälper dig att lyfta fram din personlighet, skapa flexibilitet och nå nya resultat.

Matt Norman

Matt Norman är President of Norman & Associates och erbjuder Dale Carnegie Trainings utbildningar i North Central US. Matt har levererat kurser till Fortune 100-företag, ideella organisationer och andra entreprenörsföretag som vill öka sina medarbetares engagemang för att få bättre resultat. Han har levererat ledarträningar, coachat och hjälpt till att stärka team och skapa mervärde för företag över hela världen.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2023 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram