Skriv ut  

Så håller du en framgångsrik presentation

Presentation Effectiveness
 
I ditt nuvarande eller kommande arbete kommer du någon gång bli ombedd att hålla en presentation eller ett tal. Att lära dig tala på ett övertygande sätt till grupper av människor gör att du vinner andra fördelar. När du en gång förstått att du kan ställa dig upp och tala till en grupp, är det logiskt att anta att du också kan tala med enskilda personer med större tillförsikt och säkerhet.
line

Bli av med stressen av att tala inför publik

Många människor är rädda för att tala inför publik. Visst, vi gör det om vi måste, men inte utan en viss rädsla och stress. Att hålla en presentation eller ett tal behöver inte vara stressande eller nervöst. Här är några tips som hjälper dig att övervinna din oro och hålla en effektiv presentation:

 • Inled med hög energinivå - Din inledning ger din publik ett första intryck av dig och din presentation. Lämna ingenting åt slumpen. Din inledning anger tonen för resten av din presentation.
 • Förbered, förbered, förbered. Om du har fullständig kontroll på ditt material kommer det att ge dig en fördel under själva presentationen. Du ska inte lära dig talet eller presentationen utantill, men du ska känna till i stora drag vad som står.
 • Fokusera på ett par viktiga punkter - Bestäm innan vilka de viktigaste punkterna är. Du kan använda grafik, små handskrivna kort, eller minnestekniker för att komma ihåg dina nyckelpunkter. Att ha stolpar med de viktigaste punkterna kommer att minska din oro och öka ditt självförtroende.
 • Stöd idéer med bevis - Det är alltid viktigt att kunna ge bevis som stöder din idé eller din synpunkt. Bevis hjälper din publik att förstå ditt synsätt och det ger dig en chans att förklara och utveckla dina argument.
 • Ge ett bestående intryck med din avslutning - Det är viktigt att din avslutning återspeglar syftet med presentationen. Tänk på att din övertygelse om din synpunkt/din idé bör smitta av sig på slutorden. Avslutningen bör därför framföras med kraft och övertygelse. Din avslutning blir det sista intrycket publiken får av dig och din presentation.
line

Tänka på stående fot under press

Du har säkert sett en presskonferens där journalister ställer tuffa frågor och får tuffa svar. Nu är sådana situationer ovanliga för oss som inte har ett yrke där detta förekommer, men däremot är det sannolikt att du någon gång kommer att bli tillfrågad att delta i en frågestund. Här är några saker du kan tänka på och förbereda inför en frågestund.

 • Var redo mentalt - Undvik negativa tankar som "Jag hoppas att han inte frågar mig något liknande." Byt tvivel och rädsla mot positiv förväntan. Se det som en möjlighet att göra ett positivt och bra intryck.
 • Ha kunskap om ditt material – Att vara förberedd och kunna ditt ämne gör att du känner dig bekväm när du svarar. 
 • Ge exempel omedelbart - Detta hjälper dig att svara ledigt och obehindrat. Personliga erfarenheter är lätta att berätta om, även i improviserade situationer. När du använder egna exempel behöver du inte koncentrera dig på hur nästa mening ska låta, eftersom det är lätt att berätta om upplevelser du själv varit med om – även när det sker oväntat och under press. Du kommer enkelt in i talets rytm och det hjälper dig att eliminera eventuell panik. Ett exempel kommer också göra att du omedelbart fångar åhörarnas uppmärksamhet. Och en publik som fängslas av den mänskliga sidan av dig kommer att uppmuntra dig när du behöver det som mest – under de första ögonblicken när du börjar tala.
 • Håll dig till ämnet - Om du märker att fokus flyttas till ett annat ämne, se till att snabbt komma tillbaka till de viktigaste punkterna. Låt de som deltar i frågestunden veta att andra frågor är välkomna vid ett annat tillfälle, poängtera det som är viktigt just nu och led dem tillbaka in på ämnet för dagens frågestund.
 • Tala med inlevelse och kraft - Om du talar med inlevelse, energi och kraft har det en positiv effekt på din mentala process. Har du någon gång iakttagit någon som plötsligt börjar gestikulera när han pratar med andra? Snart ser du att han talar obehindrat och flytande. Det finns ett nära samband mellan fysisk aktivitet och tanke. När du uppträder livligt och talar energiskt och kraftfullt kommer din hjärna att få en ordentlig skjuts, du tänker snabbare. Så, kasta dig in i talet hämningslöst. Då kan du med tillförsikt se fram emot att klara av pressande frågestunder och bli en framgångsrik improvisationstalare.
line

Rätt ord vid rätt tillfälle

Har du märkt att ju mer angelägen du är att sälja in en idé, en synpunkt eller övertyga andra om din åsikt, desto fler ord använder du för att få fram det du vill säga. Egentligen borde det vara tvärtom.

 • Tänk igenom vilka som är närvarande, vad som motiverar och driver dem i sitt arbete. Då är det lättare att välja ut och formulera dina argument. Begränsa dina argument till tre.
 • Rikta rösten till den du talar med. Du behöver inte höja rösten, du får tillräcklig effekt av att fokusera röst och blick på personen.
 • Lyssna för att förstå. Ställ följdfrågor, klargör frågeställningar genom att sammanfatta och fråga om det finns något annat de funderar över. Visa respekt för andras åsikter och du får respekt tillbaka.
 • Lova inget som du inte kan hålla. Har du sagt att du ska komma tillbaka med mer information, gör det. Tänk på hur du vill bli uppfattad och agera utifrån det.
 • Lyft fram fördelarna med din idé för dem som lyssnar och berörs. Vad får de ut av den? Åhörarna lyssnar gärna på vad du har att säga - så länge det angår dem. Fråga dig själv hur de som lyssnar kan lösa sina problem och nå sina mål med hjälp av din idé. Berätta sedan om fördelarna med din idé och värdet med den.
 • Visa entusiasm. Sättet du presenterar en idé på är lika viktigt som det du säger. Sannolikheten att du får fram ditt budskap ökar när du har förmågan att väcka känslor. Du måste visa för dem som lyssnar hur mycket du själv tror på det du säger. Vi brukar säga att du ska tala med "smittande" entusiasm, för det är precis vad entusiasm är. Ditt agerande bestämmer vilket intryck de som lyssnar kommer att få av din idé.
 

Tillbaka

 
 

Adress, HK

Dale Carnegie

7A Centralen, Vasagatan 7

111 20 Stockholm

 

 

Följ oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com