Från tråkig till trollbindande i 8 steg

av Matt Norman

Jag skulle precis dra i gång ett stort möte, lite nervös, framför 50 personer i ett stort konferensrum. Jag ville verkligen engagera gruppen och inspirera dem till handling, men jag oroade mig för att mina slides hade för mycket detaljer och att ämnet var för komplext. Som om inte det var nog så skulle mötets utgång även avgöra om den här kunden skulle anlita mig för framtida projekt.

Till en början verkade gruppen lyssna – det var ett viktigt ämne, och jag var entusiastisk. Men snart såg jag hur folk började skruva på sig och ge mig tomma blickar. Jag kände att jag behövde hitta ett effektivare sätt att nå fram.

Då kom jag att tänka på en passande berättelse. Jag släppte mina planerade anteckningar och började: ”Den förmodligen sämsta dagen i somras slutade med att jag insåg något om mig själv…”

Jag fortsatte att beskriva den tuffa dagen och delade en ledarskapsinsikt jag fick från upplevelsen. När jag avslutade såg jag att flera i rummet hade tårar i ögonen och log mot mig. Det gav mig självförtroende att väva in fler berättelser under mötets gång för att förstärka mina poänger.

Efteråt kom ledaren fram och sa att det var det mest engagerande mötet jag någonsin hållit för deras grupp!

Jag hittade bara en förklaring till deras reaktioner: att berätta historier inspirerade och engagerade gruppen mer än mina data och färdigskrivna punkter någonsin hade kunnat.

Har du någon gång känt att du vill inspirera och engagera en grupp när du delar data eller komplexa ämnen? Kanske skulle fler och mer träffsäkra berättelser göra skillnad?

Min framgång under mötet kom inte för att jag är naturligt trygg på scenen, utan för att jag medvetet använde mig av ett de bästa knepen som finns inom berättarkonsten. Som kommunikationskonsult har jag samlat några nycklar till effektivt berättande.

Här är några saker jag har lärt mig som kan förbättra vårt berättande:

1.aHa en tydlig början, mitt och slut… med en förändring som sker under tiden.
2.aFokusera på en ”hjälte” med ett syfte och en motståndare (utmaning) att övervinna.
3.aTa med små, vardagliga och sårbara delar från livet.
4.aBygg in spänning, insatser, överraskningar och humor.
5.aBeskriv vad som sades, hur människor kände och vad som hände.
6.aGe inte för många detaljer.
7.aGör budskapet relaterbart.
8.aSträva inte efter perfektion.

Viktigt att också komma ihåg: Håll din berättelse om händelsen i 1-2 minuter. För långa historier blir uddlösa.

Jag kommunicerar gärna genom data och förklaringar, men dessa åtta riktlinjer hjälper mig att berätta historier med större självsäkerhet. De ger mig en struktur och hjälper mig att fokusera på det som verkligen har betydelse. I slutändan handlar det om en sak: att berätta en igenkännbar händelse som väcker känslor.

Sedan det lyckade mötet har jag känt mig mindre nervös inför möten där mycket står på spel, så jag påminner mig själv om att lägga till fler berättelser för att förstärka mina poänger.

Har du ett viktigt möte på gång där du verkligen vill inspirera och engagera gruppen?

Hantera fjärilarna i magen och ge en glödande presentation