Skriv ut  

Sex nycklar till ett inspirerande ledarskap

Inspirerande_ledarskap

 

Det finns ingen mall för att vara ledare. Han kan vara en person som pluggar marknadsföring, som trivs bäst i jeans och driver ett e-handelsföretag från sitt studentrum. Hon kan vara nästa Steve Jobs - en person som presenterar en banbrytande ny modell på en stor teknikkonferens. Forskning visar att det som verkligen betyder något är att en ledare har förmågan att skapa entusiasm, stärka sina medarbetare, inge förtroende och vara inspirerande för människorna omkring dem.

Idag finns det också ungefär lika många ledarstilar som det finns ledare, men det finns några saker som riktigt bra ledare gör. Här är våra sex viktigaste nycklar för ett effektivt och inspirerande ledarskap:
 

1. En bra ledare hanterar utmaningar. Bra ledare är modiga nog att bemöta och hantera utmanande situationer - oavsett om det är att leda företaget under en nedgång eller få omotiverade medarbetare engagerade och tillbaka på rätt spår. Regelbunden kommunikation med medarbetare, att informera dem om både goda nyheter och om hur företaget påverkas av utmaningar kommer göra att de känner att du litar på dem - och inte drabbas av obehagliga överraskningar. Skvallret vid kaffemaskinen är vanligtvis 10 gånger värre än verkligheten. Medarbetare måste få se sina ledare "ute på golvet". Som chef behöver du ha örat mot asfalten.

 

2. En bra ledare får andras förtroende. Vi är mer lojala och entusiastiska när vi arbetar i en miljö som drivs av människor vi litar på. Förtroende kan byggas på många sätt. Det första är att visa medarbetarna att du bryr dig om dem. Visa att du är intresserad av vad som händer i deras liv, även utanför arbetsplatsen. Snoka inte, men fråga om det gick bra på dotterns innebandymatch eller sonens tenta. Låt dina medarbetare veta att du är intresserad av att de ska må bra och att du vill att de ska göra saker de drivs och motiveras av. Diskutera därför deras karriärvägar med dem regelbundet.

 

 3. En bra ledare tillåter misstag. När medarbetare, leverantörer eller andra gör misstag, tillrättavisa dem inte eller korrigera dem när du är arg eller irriterad. Förklara lugnt och sansat situationen och varför deras beteende eller handlingar inte var korrekta, samt vad du förväntar dig i framtiden. När folk vet att du inte kommer att kritisera dem och att du vill deras bästa kommer de att lita på dig.

 

4. En bra ledare är genuin. Försök inte att vara någonting eller någon du inte är. Dina medarbetare, och andra personer du arbetar med, kommer att märka om du försöker vara något du inte är. Det kan få dem att ifrågasätta vilka andra saker du inte är helt ärlig med. Har du en passion för läckra skor? Ha dem på dig. Är du en entusiastisk och rolig presentatör? Få dem att skratta. Använd dina styrkor och personlighetsdrag för att utveckla din personliga ledarstil.

 

5. En bra ledare får respekt. När du visar de egenskaper du själv vill se i andra får du respekt av de du har omkring dig. Ledare som uppfattas som om de inte lever som de lär kommer vanligtvis inte så långt. Respekt bidrar till att medarbetare, och andra intressenter, är stolta över företaget, vilket är viktigt för att kunna skapa engagemang. Även kunder är mer benägna att göra affärer med ett företag vars värderingar och ledarskap de respekterar.

 

6. En bra ledare behåller sin nyfikenhet. Bra ledare är nyfikna och intresserade av att utvecklas själva. De söker ofta efter nya idéer, insikter och information. De bästa ledarna förstår att innovation och nya metoder kan komma från olika håll, de är därför alltid på jakt efter ny kunskap eller människor som kan vidga deras vyer. De mest framgångsrika ledarna är genuint nyfikna. De är intresserade av de saker omkring dem som bidrar till deras vision.

 

Ny teknik kräver nya sätt att jobba på

De flesta branscher använder idag någon form av digital teknik. Sätten att arbeta på förändras hela tiden. Företagen behöver vara flexibla och snabbt kunna anpassa sig till ny teknik för att skapa framgång. Det finns många fördelar med digitaliseringen, men det ställer också nya krav på dig som chef.

Att genomföra förändringar på arbetsplatsen är en stor utmaning. Det är svårt att förutse hur processer och människor kommer att utvecklas vid förändring. Dale Carnegie Trainings förändringsmodell hjälper dig som är ledare att förbereda sig inför förändringar, engagera sina medarbetare under förändringsperioden och skapa positiva resultat.

 

change-management-icon

 

Ladda ner vårt häfte så får du tips på hur du som ledare hanterar förändringar på arbetsplatsen.

En ledarskapsutbildning med fokus på kommunikation

D2_Carnegie_2729-RLS161107_Copy

Vill du känna dig mer trygg när du håller en presentation eller bli en tydligare och mer effektiv ledare? Eller behöver du kunna skapa bättre samarbeten på jobbet för att kunna nå egna, och företagets, mål? Här är kursen för dig som vill bli expert på att bygga goda relationer och kommunicera på ett vinnande sätt i din vardag.

Boka din plats idag: Kommunikation och ledarskap
______________________

Kontakta oss!

phone-128 Växel:
08-783 18 40

mail-512 E-post
info@dalecarnegie.se

Icon_LocationAdress, HK
Dale Carnegie
Linnégatan 87 F, plan 6
115 23 Stockholm

______________________

Följ oss!

linkedin_icon LinkedIn

grey-facebook Facebook

instagram-whiteInstagram

youtube-512 YouTube

______________________

 

 

Adress, HK

Dale Carnegie

7A Centralen, Vasagatan 7

111 20 Stockholm

 

 

Följ oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com