Skriv ut  

Konsten att hålla ett oförberett tal

IMG_22955

 

Förmågan att samla tankarna och tala oförberett är på många sätt en viktigare förmåga att behärska än att kunna hålla tal efter långa och noggranna förberedelser. 

Vill du få andra att lyssna behöver du kunna kommunicera dina synpunkter med kraft och tyngd för att göra dig hörd. Det är då förmågan att tala improviserat är värdefull. Till skillnad från ett förberett tal kräver ett oförberett tal att du kan tänka på stående fot och snabbt komma på vad du ska säga. Något som kan vara direkt skrämmande för många.

Chansen är ganska stor att du på jobbet eller privat hamnar i en situation där du behöver improvisera och snabbt kunna samla tankarna och klä dem i ord. Det bästa du kan göra är att göra dig redo redan nu.

Öva på att tala oförberett

Det finns många sätt att förbättra förmågan att uttrycka dig på ett avslappnat sätt. På våra kurser får deltagarna till exempel flera gånger tala oförberett. Varför? 

1. Det bevisar för kursdeltagarna att de faktiskt kan improvisera, även när de är nervösa. 

2. De inser att om det värsta skulle hända, att det skulle stå still i huvudet när de håller en presentation, kan de ändå improvisera tills de kommer in på rätt spår igen.

Ju mer övning du får i att tala oförberett, desto bättre klarar du av att möta verkliga situationer som kan uppstå. Både i ditt arbete och i sociala sammanhang.

Testa det här i nästa möte på jobbet

Nästa gång du sitter i ett möte på jobbet, fråga dig själv vad du skulle säga om du plötsligt blev ombedd att säga något om ämnet ni pratar om. Vilka synpunkter skulle du ta upp? Hur skulle du fånga lyssnarnas intresse? Vilka argument skulle du använda? Hur skulle du sälja in din idé på bästa sätt? Vad skulle du säga om du får motargument? Vilka bevis skulle du använda som stärker det du säger?

Lyssna därför uppmärksamt på vad de andra säger. Var sedan beredd på att sammanfatta dina tankar i några få ord. På så sätt övar du hela tiden upp din förmåga att bidra med egna kommentarer eller förslag.

Förbered dig i tankarna på att tala oförberett vid alla tillfällen. En person som är bra på att hålla improviserade tal förbereder sig genom att ”hålla oräkneliga tal som aldrig hålls”.

Inled med ett exempel eller en händelse

Varför? Det finns tre skäl:

1. Det är lätt att berätta om egna upplevelser - även när det sker oväntat.

2. Du kommer direkt in i talets rytm och då lägger sig oftast också den första nervositeten. 

3. Du vinner åhörarnas uppmärksamhet omedelbart.

Många undviker personliga erfarenheter eftersom de tror att sådana saker är alldeles för alldagliga och ointressanta. Men det absolut bästa sättet att komma i kontakt med din publik är att inleda med en händelse. Antingen om det är något som har hänt dig eller någon du känner.

Att sätta en personlig prägel på din presentation humaniserar den. Det gör att din publik kan relatera till den och dig lättare.

Åhörare som fängslas av den mänskliga sidan av din berättelse uppmuntrar dig när du behöver det som mest – under de första ögonblicken av talet.

Var dig själv

Vi har alla vårt egna sätt att uttrycka oss och tala. Vissa människor är riktiga ”storytellers”, berättare som alltid använder mycket exempel och anekdoter för att få fram sin mening, sina åsikter och tankar. Vissa använder humor och andra förlitar sig enbart på siffror och fakta.

Att känna till vilken din stil är kommer hjälpa dig att känna dig mer bekväm när du hamnar i en situation då du behöver improvisera. Du kommer med andra ord inte behöva anstränga dig så mycket för att få fram det du vill säga, och de som lyssnar kommer inte ha svårt att hänga med dig och ditt resonemang.

Kom ihåg att du är din största tillgång som talare. Håll fast vid din stil. Låt dig inte tvingas in i en mall så att du förlorar din personlighet.

Prata inte oförberett – håll ett oförberett tal

Rubriken innehåller en betydelseskillnad, för det räcker inte att du bara pratar på. De oförberedda talen kräver en struktur. Syftet är trots allt att få fram dina synpunkter och dina argument på ett logiskt och tydligt sätt.

Övning ger färdighet

Testa de här tipsen och du kommer märka att det går lättare och lättare att tala oförberett. Varje tal blir lite bättre än det föregående. Du kommer inse att improviserade tal, när allt kommer omkring, bara är en förlängning av vad du gör när du pratar med din familj vid köksbordet eller dina vänner under en middag.

____________________________________________________________________________________

Lär dig tänka på stående fot och tala oförberett. Kom på en Preview av den populära kursen Kommunikation och ledarskap!

Magnus_nb_dec_copyNio miljoner människor har vässat sin kommunikation hos Dale Carnegie. Nu kan det bli din tur. Platserna till vår Preview släpps nu och det är först till kvarn som gäller. In och anmäl dig direkt!

För mer info, klicka här

Lär dig tänka på stående fot - kom på en Kostnadsfri Preview av Kommunikation och ledarskap.

Blogg_november_2014_kopia

Nio miljoner människor har vässat sin kommunikation hos Dale Carnegie. Nu kan det bli din tur. Platserna släpps nu och det är först till kvarn som gäller. In och anmäl dig direkt!

Anmälan: Preview Kommunikation och ledarskap
______________________

Kontakta oss

E-post
info@dalecarnegie.se

______________________

Missa inte nästa nyhetsbrev

Få tips och idéer om kommunikation, ledarskap, försäljning och personlig utveckling. Det enda du behöver göra är att klicka på länken och fylla i dina uppgifter.

Börja prenumerera på Dale Carnegies nyhetsbrev >>

______________________

Ring oss 

Göteborg
Växel: 08-783 18 40

Stockholm
Växel: 08-783 18 40

Malmö/Helsingborg
Växel: 08-783 18 40

HK
Linnégatan 87 F
115 23 Stockholm
Växel: 08-783 18 40

 

Adress, HK

Dale Carnegie

7A Centralen, Vasagatan 7

111 20 Stockholm

 

 

Följ oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com