-
 

shutterstock_176981426

8 tips för bättre ledarskap och högre engagemang

Många gånger är skillnaden mellan ett okej resultat och ett fantastiskt resultat motiverade och engagerade medarbetare. 

Faktum är att studier (Watson-Wyatt) visar att företag med engagerade medarbetare presterar bättre än andra med 47 till 202 %. Andra studier (Hay Group) visar att företag med engagerade medarbetare är 43 % mer produktiva, och att (Gallup) sannolikheten att en engagerad medarbetare lämnar sitt arbete minskar med 87 %.

Det buzzas om medarbetarengagemang. Alla vill ha det, få gör något för att skapa det, färre gör det helhjärtat. 

Är du redo att på allvar börja skapa engagemang? 

check-2 Se till att dina medarbetare har verktygen för att göra sitt jobb

Kommer du ihåg din första dag på jobbet? Eller när du startade ditt företag? Visst var det lite läskigt och jobbigt att inte riktigt veta vad du skulle göra - eller hur du skulle göra det? 

Du kan minska liknande oro som kanske många av dina medarbetare har genom att fråga: "Har du allt du behöver för att du ska kunna göra dina uppgifter på ett optimalt sätt?" Med rätt verktyg blir jobbet enklare och mer effektivt. 

Kom också ihåg att precis som dina kunders behov förändras, förändras dina medarbetares behov. Ställ därför frågan med jämna mellanrum. 

check-2 Kommunicera dina förväntningar

De flesta ledare kommunicerar företagets värderingar, vision och målsättningar, men vad medarbetare verkligen behöver är en tydlig förståelse av förväntningar och vilket handlingsutrymme som finns. Ju tydligare du är med att kommunicera förväntningar och förutsättningar, desto mer trygghet skapar du för dina medarbetare.

Tänk också på att det är minst lika viktigt att dina medarbetare får möjlighet att berätta vilka förväntningar de har på dig som chef och ledare. 

check-2 Lär känna dina medarbetare

Nej, du behöver inte vara bästis med alla på kontoret, men att lära känna dina medarbetare och visa ett genuint intresse för dem är a och o för chefer som vill skapa engagemang, goda relationer och förtroende. 

check-2 Investera i dina medarbetare

Att se tydliga karriärvägar inom företaget, eller utvecklingspotential inom vissa områden, är viktigt för engagemanget. Det finns massor med olika utbildningsformer att välja mellan. Allt ifrån att låta en enskild medarbetare gå en extern utbildning, till att anlita ett företag som skapar en intern utbildning specifik för ert företag. Att få möjlighet till kompetensutveckling har i flera studier visat sig vara viktigt för många medarbetares engagemang.

check-2 Ge uppskattning 

Utan genuin och ordentlig uppskattning kan människor snabbt bli omotiverade. Belöningar och sporrar är viktiga för att hålla dina kollegor och medarbetare engagerade. Var uppmärksam på varje framgång som ditt team gör och var även observant på individuella insatser. 

Se till att uppskattningen du ger är genuin och att den även framstår som det. Var specifik med ditt beröm eftersom vaga komplimanger kan upplevas som falska. Identifiera en specifik styrka/egenskap hos personen du ska ge uppskattning till. Identifiera även beviset, dvs. händelsen, som bekräftar styrkan/egenskapen.

Ett exempel: "Maria, du är en generös person, och det visade du när du hade bråttom till ett möte, men ändå tog dig tid att hjälpa mig med lönerapporten. Det uppskattade jag verkligen. Stort tack!"

check-2 Våga fråga

En sak som hjälper till att skapa engagemang och bygga broar är öppen kommunikation. Du kan till exempel ställa den här frågan till dina medarbetare:

"Ett av mina mål är att förbättra mina färdigheter som chef/företagare/VD. Vad tycker du att jag behöver göra mer av, mindre av eller annorlunda?" Fråga också: "Vad kan jag göra för att göra ditt jobb enklare?"

Var dock beredd på ärliga svar. För det är väl det du vill ha?

check-2 Det ska vara kul att jobba!

Att driva en lönsam verksamhet innebär oro, stress och massor med utmaningar, men vi måste också komma ihåg att ha roligt! Att skratta är ett av de bästa sätten att ta udden av stressen. Gör någonting tillsammans med ditt team - utanför kontoret. Sociala aktiviteter utanför arbetet är positivt för sammanhållningen.

Ofta stimuleras kreativiteten på företaget när personalen gör saker tillsammans, samtidigt som det kan öka vi-känslan. Bättre kontaktytor och kommunikationsvägar inom organisationen med snabbare beslut som följd är andra positiva effekter.

check-2 Belöna dina anställda på ett sätt som motiverar dem

Det knepiga med motivation är att den är individuell, alla motiveras av olika saker. Som chef är det din uppgift att ta reda på vad som driver och motiverar dina medarbetare. Genom att lära känna dina medarbetare, som vi beskrev i punkt nummer tre, blir det enklare att hitta sätt att motivera dem.

Är dina medarbetare engagerade och motiverade?

Employee_assessment_fanned

 

Gör Dale Carnegie Trainings utvärdering om engagemang och ta reda på om dina medarbetare verkligen är motiverade och om du är bra på att skapa engagemang.

Ladda ner utvärderingen här >>