Skriv ut  

Konsten att skapa engagerande presentationer

Ekonomichefen blippar upp ännu en powerpointbild. Istället för att lyssna glider dina tankar iväg åt ett annat håll. Du kanske börjar läsa dina mejl i telefonen, sms:a med en kompis eller fundera på vad du ska äta när du kommer hem. Du tappar helt enkelt intresset. Och ofta har du strax efteråt glömt allt som har sagts. Vi har alla suttit och lyssnat på långa och tråkiga presentationer. Gör inte om samma misstag som många andra. Nyckeln till en engagerande presentation är att skräddarsy den för publiken du har framför dig – oavsett om det är 5 eller 50 personer.

Refresher_2011_II_255

Här är några saker du kan göra för att få dem som lyssnar på dig att behålla uppmärksamheten och intresset:

 • Inled ditt tal med ett exempel. ”Jag är inte så van att hålla tal ” är en inledning du definitivt ska undvika. Inled istället med ett exempel, en berättelse eller en fråga som är kopplad till din presentation. Det gör att du får lyssnarnas uppmärksamhet direkt. ”Det var en gång” är de magiska orden som får barnen att spetsa öronen. På samma sätt kan du trollbinda din publik med dina första ord.
   
 • Din röst, ditt ansikte och kroppsspråk bör visa att det är en konversation och att du vill ha ett aktivt deltagande av de som lyssnar.
   
 • Skapa ögonkontakt, så att folk känner att du kommunicerar med dem. Är det en stor publik, dela upp rummet i tre delar. Titta sedan på en sektion i taget. Då kommer alla få intrycket av att du tittar just på dem.
   
 • Försök att förmedla viss information i frågor. Det gör att deltagarna behöver tänka till, vara aktiva och reagera på det du säger. Ge också människor tid att tänka efter när du har ställt en fråga. Ha inte för bråttom med att fylla tystnaden.
   
 • Istället för att värdera eventuella frågor du får genom att säga, "Det är en bra fråga”, säg: "Om jag förstår dig rätt så frågar du ..." Du behöver inte alltid veta svaret på en fråga. Ibland är det bättre att du erbjuder dig att ta reda på svaret och sen återkomma. Eller ställ frågan tillbaka till publiken. Det gör att personen som ställt frågan kanske får svar direkt, samtidigt som du skapar delaktighet.
   
 • Ställ öppna frågor. Så länge du inte testar publikens kunskap, fråga inte frågor som bara har ett rätt svar.
   
 • Var beredd på att släppa din agenda för att fokusera på den fråga som verkar extra viktig för gruppen.
   
 • Lyssna alltid noga för att säkerställa att du har fått hela bilden klar för dig. Ofta lyssnar vi selektivt efter förväntade reaktioner och missar därför viktiga saker.
   
 • Ha alltid en minnesvärd avslutning, som till exempel en fråga eller en uppmaning till handling. Genom att ge publiken något ytterligare att fundera på förlänger du effekten av din presentation. Det gör också att de som lyssnat kommer att komma ihåg den bättre.
   
 • Låt oss vara realistiska här: alla presentationer är inte spännande. Men om du prövar dessa förslag kommer det bidra till att du håller en presentation som publiken inte glömt bort 30 minuter senare.

Konsten att hålla inspirerande presentationer - ladda ner häftet där du får tips och några framgångshistorier ur Dale Carnegies bok Hur du blir en bra talare. 

 

Adress, HK

Dale Carnegie

7A Centralen, Vasagatan 7

111 20 Stockholm

 

 

Följ oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com