Skriv ut  

Så tar du semester med gott samvete

Det är juni och semestern närmar sig för många av oss. Det betyder också att vi avslutar ett nytt kvartal, vilket ofta innebär att ett antal uppgifter behöver slutföras innan det är dags att gå på ledighet. Så, vad behöver du göra för att kunna ta semester med gott samvete?

Det är ofta de enkla stegen som krävs för att avsluta uppdrag och kunna gå in i semesterperioden med lugn och ro. Det viktiga är att du börjar så snart som möjligt!

Sucess_Stories

Informera personer i din närhet. Förutom att låta dina kollegor veta vilka veckor du kommer att vara borta, informera även andra personer du har regelbunden kontakt med. Det gäller allt från kunder och säljare till affärspartners på andra företag. När de vet vilka veckor du har semester kan de planera in när de senast behöver kontakta dig. När du sedan är tillbaka på kontoret behöver du inte bli översvämmad av brådskande meddelanden från personer som behöver din hjälp och du säkerställer även att olika projekt och uppgifter fortlöper under din frånvaro.

Stäm av förväntningar. Detta gäller både uppåt och nedåt i organisationen. Prata med din chef för att få en uppdaterad beskrivning av dina arbetsuppgifter, befogenheter och ansvarsområden. Kanske upptäcker du att du har högre förväntningar på dig själv än vad din chef har. Genom att sätta gemensamma mål skapar ni ett ömsesidigt förtroende och tydliga förväntningar gör det enklare för dig att fokusera på rätt saker.

En bra tumregel. Ibland kan det vara svårt att prioritera och lägga tid på rätt saker. Många gånger tar vi på oss uppgifter som inte är viktiga och meningsfulla. En bra tumregel är att fråga dig själv: Bidrar den här uppgiften till att jag når mina mål? Om svaret är nej bör uppgiften kanske göras av någon annan, eller stå längre ner på din prioriteringslista.

Dra ner på tempot. Det finns en gräns för hur mycket vi klarar av och orkar med. Om vi under en längre tid går över den gränsen börjar vi stressa, vilket kan sluta med att vi kompromissar med kvaliteten på arbetet. Det är också smart att dra ner på tempot den sista veckan innan semestern för att göra din kropp redo för ledigheten. En sak du kan göra är att låta veckan innan semestern vara mötesfri. 

Gör en lista och prioritera. Tänk på vad som behöver göras före semestern, och vad som kan vänta. Prioritera de stora uppgifterna som kräver mest tid och energi först. Det är ofta de uppgifterna vi tänker på när vi är på semester, så se till att avsluta dem.

Meddelande på ditt mobilsvar. Kom ihåg att prata in på ditt mobilsvar att du är på semester, meddela vilken dag du är tillbaka och vilka andra personer som kan kontaktas istället. Det kan till exempel vara kollegor som är kvar på kontoret eller en annan e-postadress de kan använda – om du tror att det behövs. Det gör att du minimerar antalet meddelanden på ditt mobilsvar och du överlåter ansvaret till den som har ringt att kontakta dig efter din ledighet. Att erbjuda andra kontaktvägar hjälper dig också att undvika att större problem dyker upp och det minskar de mest akuta ärendena.

Delegera och skapa rutiner. När du går igenom din prioriteringslista, titta efter möjligheter att delegera uppgifter. Om några andra av dina kollegor är kvar på jobbet när du tar semester, kan de göra några av dina arbetsuppgifter? Överväg möjligheten att delegera uppgifter och ansvar, och gör det tidigt. Ett tips är att göra en gemensam semesterplanering med dina kollegor. På så sätt ser du till att du, ditt team eller din avdelning tar hand om viktiga uppgifter även under semestern.

Rensa. Blocka av två eller tre timmar per dag sista veckan för att rensa och för att göra de sista punkterna på din "Att-göra"-lista.

Planera hösten. Du har säkert redan en bra översikt över vilka aktiviteter och uppgifter som är viktiga att ta tag i under hösten. Sätt av ett par timmar för att se till att alla uppgifter finns med i din kalender. På så sätt blir det lättare att starta upp efter sommaruppehållet.

Köp en liten anteckningsbok. I den skriver du till exempel ner tankar som du inte kan ”bli kvitt” under din ledighet, idéer som du får, tips du hör och andra saker som inspirerar dig. Många gånger får vi de bästa idéerna och tankarna när vi är lediga och när vi kopplar av. Om du inte skriver ner dem kan de lätt glömmas bort. Den här anteckningsboken kommer att vara en riktig guldgruva att ha under hösten.

Rivstarta inte. Planera in några uppstartsdagar. Boka till exempel inte in några möten de första dagarna du är tillbaka på kontoret. Läs igenom dina e-mail, strukturera din "Att-göra"-lista och gör dig sakta men säkert redo för att ta tag i dina arbetsuppgifter.

Behöver du eller dina kollegor tips om hur ni kan hantera er tid ännu bättre under hösten - ladda ner vårt häfte med några enkla, men effektiva tips: Effektiv tidshantering - praktiska tips

Vi önskar dig en riktigt skön sommar!

 

Adress, HK

Dale Carnegie

7A Centralen, Vasagatan 7

111 20 Stockholm

 

 

Följ oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com