Tre fiender som du inte visste att du kunde ha!

Precis som vi skapar idoler som vi följer, kan vi göra likadant med ”fiender”. Ofta har vi inte ens en tanke på att dessa faktiskt finns och påverkar våra liv, även om vi kanske märker dess effekter. 

Hat tär på vår hälsa—mentalt, känslomässigt och fysiskt! När vi inte känner oss omtyckta, bildas stresshormoner i vår hjärna. En långsiktig effekt av att leva med stress kan leda till inflammation i kroppen, som öppnar dörrar för flera andra hälsoproblem. 

Även om du mentalt just skannat av personerna som finns kring dig och kommit fram till att du inte ogillar någon särskild person, tror du kanske att det inte gäller dig. Men var inte så snabb med att avfärda det, fiender kommer inte endast i form av människor. Här är tre saker som vi gör som du kanske skapar fiender utav—utan att vara medveten om det. 

Stagnation

Visst är målet att alltid komma framåt och lära sig nya saker, men det är viktigt att inte vara besatt av att vara produktiv varenda minut av dygnet. För vissa högpresterande är vila och att ta det lugnt snudd på fula ord. När du känner behovet av att alltid göra något, är du på en farlig väg mot utbrändhet. Utan att tänka på det, har du kanske gjort idén om stagnation till din fiende. Vila är viktigtockså om den är avsiktlig och schemalagd i din kalender. Kom ihågen mobil är inte särskilt pålitlig när det bara är 1% av batteriet kvar. På samma sätt, om du inte tar dig tid att ladda om, kommer du inte vara så effektiv, produktiv eller pålitlig. Jobba smartare, inte hårdare. 

Lugn och ro

Övertänker du ofta saker? Kommer du på dig själv med att skapa problem som inte nödvändigtvis behöver vara problem, för att ha något att lösa? Ligger du vaken på natten med huvudet fullt av tankar på ”tänk om…”? I så fall har du kanske gjort lugn och ro till en fiende utan att ens vara medveten om det. Ironin i det hela är att ofta är det just det vi är ute efter, och ändå förstör vi för oss själva utan att inse det. Öva på tacksamhet när du upptäcker att du är på väg att övertänka något, för att hjälpa dig själv att skifta tillbaka och fokusera på allt som faktiskt går bra i stället för på det som går dåligt. 

Friheten att ”följa” sig själv

På samma sätt som vi kan skapa lugn och ro för oss själva, har vi friheten att handla utifrån våra egna värderingar och ta kontroll över vårt eget liv. När så många av oss vill ha frihet, varför kommer vi då på oss själva med att ofta försöka uppfylla andras förväntningar? När vi gör allt för att göra andra nöjda, gör vi avkall på vad vi vill och tycker, för att andra ska få vad de vill. Utan att inse det, har vi satt upp gränser och gjort friheten att vara oss själva till en fiende. Det är inte alltid ett medvetet beslut eller val, men det är viktigt att öka vår självmedvetenhet i situationer när det är troligt att vi kommer att vilja behaga andra. Vi kan försöka dämpa vår inre röst en tid, men risken finns att det börjar tära på oss mentalt, känslomässigt och fysiskt.  

“When we hate our enemies, we are giving them power over us: power over our sleep, our appetites, our blood pressure, our health, and our happiness.” –Dale Carnegie 

Vet du vilka känslor som driver medarbetares engagemang?