Vårstäda för en effektivare jobbvardag

Varför pratar vi om vårstädning?

Vårstädning är inte något nytt påfund. Symboliskt representerar många städritualer en rensning av dåliga energier för att ge plats åt bra saker under det kommande året.

Rent praktiskt städar vi våra hem på våren, eftersom vi brukade använda fotogen och kol på 1800-talet. Under vintern, med stängda fönster, la sig sotet från brinnande kol och fotogen som ett täcke över allting. Du var tvungen att vänta till varmare väder på våren för att öppna fönstren och börja rengöra smutsen. Vinter och mindre dagsljus kan också göra oss slöa och nedstämda, så när vi äntligen börjar få energi på våren märker vi att vi måste hinna med uppgifter som till exempel att städa.

Fördelar med en ren arbetsyta

Men vårstädning är inte bara att omorganisera i våra strumplådor och är något vi också kan tillämpa på arbetsplatsen. Från psykologiskt till fysiskt, och fördelarna med vårstädning på arbetsplatsen är många.

Många känner sig överväldigade i sitt arbete, av hur mycket de måste hinna göra. Högar med papper, projekt och påminnelser i form av ”post it”-lappar överallt på kontoret. Att ha detta kaos på sin arbetsplats kan bidra till onödig psykologisk stress.

I en Princeton-studie upptäcktes att när vi fokuserar, ställer våra hjärnor in sig på ett unikt syfte. När det blir visuellt rörigt, drar konkurrerande objekt bort vår uppmärksamhet. ”Ju fler föremål i synfältet, desto hårdare måste hjärnan arbeta för att filtrera bort dem, vilket gör att den tröttnar med tiden och minskar dess förmåga att fungera.” Detta gör att vi tappar fokus och blir mindre effektiva.

När det är stökigt på jobbet eller hemma (där många av oss arbetar nu) påverkas också vår fysiska och mentala hälsa. En studie visade att kvinnor som beskrev sin omgivning som rörig eller stressande hade en ”planare kortisolkurva under dygnet, en profil som förknippas med negativa hälsoresultat.” Kvinnor vars hem ansågs vara återhämtande var mindre benägna att på daglig basis känna sig nedstämda.

Effektivisera din arbetsyta med vårstädning

Albert Einstein skämtade en gång: ”Om ett rörigt skrivbord är ett tecken på ett rörigt sinne, vad är då ett tomt skrivbord?” En kaotisk arbetsplats kan ha fungerat för Einstein, men frågan är om det passar för oss?

Om du vill ha ett mer produktivt kontor behöver du städa. Här är tre sätt att maximera effektiviteten och samtidigt stärka samarbetet i teamet medan du organiserar dig.

Gör vårstädningen till en social aktivitet: Para ihop personer för uppgifter eller be dem hjälpa varandra att städa enskilda arbetsytor. En ”second opinion” kan hjälpa till med att omorganisera eller bestämma prioritet för föremål som ska lämnas på skrivbordet. Se till att chefer är involverade för att få med hela teamet.

Avsätt tid för det: Att städa tillsammans på kontoret är lätt att komma i gång med, men hemma brukar vi ju städa utanför arbetstid. Ställ till exempel in ett möte på trettio minuter och låt alla städa sina individuella hemutrymmen under den tiden. Ha alla på zoom så att de kan dela vad de har åstadkommit och inspirera andra att bli eller hålla sig organiserade.

Kasta fram en utmaning: Det är ett bra sätt att få människor att delta i arbetsaktiviteter. Gör städprocessen till en tävling eller utmaning. Utmärkelser kan gå till det renaste skrivbordet, bästa skrivbordstillbehör, bästa skrivbordsorganisationsförmåga, osv. Glöm inte att ge lite uppmuntran för att behålla prydligheten efter den första städningen.

Om du städar ditt arbetsutrymme ensam, sätt på din favoritspellista och kör i gång!

Gör en checklista som hjälper dig att ta kontroll över stressen