Skriv ut  

9 tips för att visa ärlig och äkta uppskattning

Utan genuin och ordentlig uppskattning kan människor snabbt bli omotiverade. Belöningar och sporrar är viktiga för att hålla dina kollegor och medarbetare engagerade. Men varje individ i teamet har sina egna önskemål och behov. Därför är det viktigt att se till att uppskattningen eller belöningen du ger överensstämmer med prestation och personlighet

Här är några tips som ser till att ditt team får uppskattning för varje framgång.

iStock_000000565086MediumSkriv ner bra saker. Var uppmärksam på varje framgång som ditt team gör och var även observant på individuella insatser. Ofta är våra ambitioner goda och vi tror att vi ska komma ihåg vad någon har gjort, men andra saker kommer emellan. Så, för att du inte ska glömma vem som har gjort vad, skriv ner vem du vill uppmärksamma och varför. Och vänta inte för länge med att ge uppskattningen till personen.
 
Ge uppriktig uppskattning. Se till att uppskattningen du ger är genuin och att den även framstår som det. Var specifik med ditt beröm eftersom vaga komplimanger kan upplevas som falska. Identifera en specifik styrka/egenskap hos personen du ska ge uppskattning till. Identifiera även beviset, dvs. händelsen, som bekräftar styrkan/egenskapen. "Maria, du är generös person, och det visade du när du hade bråttom till ett möte, men ändå tog dig tid att hjälpa mig med lönerapporten. Stort tack!"

Skriv ett kort. Skriv ett handskrivet tackkort, som för mottagaren är mer värdefullt än ett e-post.

Vänta inte. Ge berömmet direkt efter prestationen, vilket ger mer tyngd åt uppskattningen.

Belöning efter prestation. Det är viktigt att matcha dina belöningar efter prestation - bättre belöningar för större prestationer. Om samma belöning ges för både små och stora framgångar kan det skapa missnöje och det skadar motivationen.
 
Var spontan. När belöningar blir för förutsägbara eller förväntade minskar deras effektivitet. Överraska till exempel någon du vill ge uppskattning genom att bjuda på en lunch eller köp ett presentkort eller biocheckar.

Gör som Pia Sundhage. Pia Sundhage, huvudtränare för Sveriges damlandslag i fotboll, använder bland annat ett 7-1 system. Systemet är enkelt: sju positiva kommentarer får följas av en negativ. Det gäller såväl för person som för teamets prestation. Efter en match väljer hon till exempel ut sju bra moment till eftersnacket med laget. Därefter visar hon ett moment som kan bli bättre. Inte undra på att hennes lag vågar prestera när det verkligen gäller. 
 
Håll dig själv ansvarig. Som ledare är det ditt ansvar att hålla dina anställda motiverade och engagerade. Ta dig därför tid att lära känna dina medarbetare bättre, så att du vet vilka belöningar som är mest attraktiva för dem. När det är dags, ge medarbetaren den uppskattning eller belöning som är specifik just för den.

Ha roligt. Att driva en lönsam verksamhet innebär oro, stress och massor med utmaningar, men vi måste också komma ihåg att ha roligt! Att skratta är ett av de bästa sätten att ta udden av stressen. Gör någonting tillsammans med ditt team - utanför kontoret. Sociala aktiviteter utanför arbetet är positivt för sammanhållningen. Ofta stimuleras kreativiteten på företaget när personalen gör saker tillsammans, samtidigt som det kan öka vi-känslan. Bättre kontaktytor och kommunikationsvägar inom organisationen med snabbare beslut som följd är andra positiva effekter.

50 tips och idéer som skapar engagemang på din arbetsplats. Ladda ner häftet här >>

 

Adress, HK

Dale Carnegie

7A Centralen, Vasagatan 7

111 20 Stockholm

 

 

Följ oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. All Rights Reserved.
Website design and development by Americaneagle.com