Klistrar du fast ett ”tokleende” när du är nervös?

av Matt Norman den 2 maj, 2022

En sak som jag har jag har fått med mig efter att under nästan två års tid ha sett mig själv i Zoom- och Teamsmöten, är att jag verkligen börjar förstå hur andra ser mig. Min ögonkontakt, mina ansiktsuttryck och andra icke-verbala tecken har varit högst synliga på skärmen dagligen! 

Har du lagt märke till något särskilt när du har tittat på dig själv under videomöten?

Det har jag. Jag ser att jag ler ofta. Särskilt när jag är nervös.

Länge har andra sagt till mig att jag ler mycket. Oftast har det varit menat som en komplimang. Men ibland har vissa tittat undrande på mig och frågat varför jag ler så mycket och om jag alltid är så där glad. I tidigt skede av pandemin fick jag höra av en person (via hennes kollega) att jag såg ”säljaktig” ut eftersom jag log så mycket. Ouch. Visst är jag oftast positiv, men jag har en tendens att le mycket när jag 

 • känner mig obekväm
 • vill att någon ska gilla mig
 • känner att det är spänt i ett möte med någon annan/andra.

Hur förändras ditt ansiktsuttryck och dina icke-verbala uttryck när du är nervös? Kanske du

 • uppfattas som överdrivet allvarlig
 • skrattar
 • ler tillgjort
 • tittar bort
 • suckar
 • rynkar pannan
 • ser sur ut.

Om du tittar på dig själv på Zoom eller Teams tillräckligt ofta, kommer du att upptäcka att någonting förändras med dina ögon eller mun när du är nervös. Hos mig är förändringen att jag ler oftare.

Är det bra eller dåligt att le?

Ett leende kan många gånger hjälpa oss på vägen. Dale Carnegie ägnade ett helt kapitel iHur du vinner vänner och påverkar din omgivningåt att beskriva vikten av att fyra av genuina leenden. Forskning inom neurovetenskap och psykologi har bekräftat att om vi möts av ett leende så ler vi oftare tillbaka. När vi ler släpper hjärnan i väg endorfiner som motverkar stress och vi blir helt enkelt på bättre humör! 

Så att le är en bra sak att göra.

Men, som det ofta är med bra saker, för mycket av det goda kan göra det besvärligt för oss.

En utmaning är trötthet. Enligt en studie så kan vårt upprätthållande av en fasad utåt leda till ökad stress, känslomässig trötthet och minskad arbetstillfredsställelse. Med andra ord, det är uttröttande att konstant försöka se ut på det sättet som du tror att andra vill att du ska se ut.

Att hela tiden se sympatisk och glad ut kan också minska förtroendet. Amy Edmondson, professor på Harvard och författare av ”The Fearless Organization,” förklarar att personer inte i första hand bygger förtroende genom att vara vänliga mot andra. Äkthet och transparens i relationer får vi genom uppriktighet, att medge våra tillkortakommanden och genom att vara öppna.

Det betyder inte att vi ska sluta le! Här är några tillfällen som det passar utmärkt:

 1. När vi känner oss empatiska, optimistiska eller tacksamma. .
  Inga team, organisationer eller personer är fullkomliga och en sak vi kan göra är att sträva efter att vara mer empatiska, optimistiska och tacksamma—och visa dessa känslor genom våra ansiktsuttryck. Dessa genuina tankar och känslor syns utanpå och påminner oss själva och andra om vad som är viktigt.
  a
 2. När du försöker hantera din nervositet.
  Om våra ansiktsuttryck kommer från att vi känner oro eller vår integritet, är viktigt att vara medveten om. I ögonblick som du känner dig obekväm, spänd eller osäker, ta ett djupt andetag, bara andas, i stället för att le tillgjort, skratta, flacka med blicken, pilla med saker eller nervöst prata på. Kom ihåg vem du är och vad som är viktigast. Fyra sedan av ett leende som visar att du inte är orolig för något.
  a
 3. När du vill signalera att det går att lita på dig och är trygg.
  När någon tar en risk, letar personen efter tecken som visar att hen inte kommer att bli avvisad av dig. Om personen drar ett passande skämt, dela med dig av något personligt eller visa entusiasm, ett leende visar också att personen är accepterad. Nyckeln är att återgå till ett neutralt ansiktsuttryck när signalen är skickad, annars kan effekten bli den motsatta.

Icke-verbala tecken har verkligen betydelse, särskilt när du eller någon annan är lite nervös. Det här var en djupdykning in i ett av ansiktsuttrycken som kan ha inverkan på vår tillit i relationer med andra.

Virtuella möten ger oss möjlighet att se hur vi uppfattas av andra i olika situationer. Vad har du lärt dig från att konstant se dig själv i videomöten och på vilka sätt kan du uttrycka dig för att göra ännu större intryck?

Kan du tolka andras reaktioner i en konflikt?

Praktiska strategier som hjälper dig lösa konflikter och förändra attityder och beteenden för att minimera
risken för konflikter.

© 2023 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram