Just idag är det en bra dag att hitta nya vanor

av Matt Norman den 23 augusti, 2017

Jag kan helt ärligt säga att jag inte kände mig särskilt kreativ när jag skulle skriva det här inlägget. Instinktivt tänkte jag köra på rutin och använda en mall som jag vet fungerar. Effektivt. Produktivt. Check på ”att göra-listan”.

När man tycker att något känns jobbigt eller svårt är det lätt att hamna i gamla hjulspår, att göra som man alltid har gjort. Och så är det för de flesta av oss.

Givetvis är det viktigt att vara produktiv och effektiv. Men skulle vi inte känna oss nöjdare, och till och med lyckas bättre på sikt, om vi kunde behålla vår kreativitet under en längre tid, istället för att bara göra samma sak om och om igen – fast snabbare.

Tänka nytt.

Förra veckan hörde jag en intervju med musikern David Gray. Han pratade om processen att göra en ny skiva efter att ha haft decennier av framgång. Han berättade om våndan han kände när han skulle skriva nya låtar och samtidigt försäkra sig om att han inte bara ”malde om” samma musik som tidigare.

Ett citat från hans hemsida berättar lite om hur han tänkte:

”Min uppmaning till min producent var – låt mig inte göra samma skiva som jag har gjort förut, låt mig kliva ur min komfortzon… Det var en plågsam process eftersom jag ibland tyckte att det var så svårt att se på när han, som jag upplevde det, slet mitt arbete i bitar!”

När jag funderade på min egen benägenhet att upprepa mig, att återanvända gamla idéer och att förlita mig på tidigare framgångar, blev jag inspirerad av David Grays uttalande: ”Om du öppnar ditt sinne så kommer det att hända bra saker. Du måste släppa det gamla och gå vidare.”

Här är tre tankar jag fick med mig från intervjun:

  1. Variera personerna du har omkring dig. David Gray anlitade ett nytt band och en ny producent, så att till och med hans tidigare hits skulle låta annorlunda. Du och jag behöver också hitta olika personer att jobba med med i projekt, vi behöver läsa nya författare, lyssna på nya podcasts och besöka nya platser.
  2. Pausa auto-piloten.David Gray lät det gå fyra år mellan sina två senaste album för att få nya perspektiv och hitta nya idéer. Fyra år, visst skulle det vara skönt? För dig och mig kanske det istället innebär att vi avsätter fyra timmar under en vecka, eller månad, för att komma på nya idéer och hitta effektivare sätt att göra saker på. Är du för upptagen för fyra timmar? Troligtvis är du det – med att upprepa inkörda sätt och beteenden.
  3. Hitta din inspirationskälla. David Gray går långa promenader, själv tycker jag om att läsa böcker och prata med mina närmsta vänner. Vad eller vem ger dig inspiration och nya idéer?


Det kommer säkert att kännas obekvämt ibland, men jag ska verkligen göra mitt bästa för att inte fastna i ”gamla hjulspår”. Jag ska också bli ännu bättre på att tänja på mina gränser och kliva utanför komfortzonen, för det är då det händer intressanta saker.

När är risken som störst att du hamnar i ”gamla hjulspår”? Vad kan du göra för att tänja på dina gränser och kliva utanför din komfortzon?

Hitta ny inspiration

Dale Carnegies medarbetare och deltagare i våra kurser ger dig tips och idéer om hur du hittar nya vägar till personlig utveckling.

Matt Norman

Matt Norman är President of Norman & Associates och erbjuder Dale Carnegie Trainings utbildningar i North Central US. Matt har levererat kurser till Fortune 100-företag, ideella organisationer och andra entreprenörsföretag som vill öka sina medarbetares engagemang för att få bättre resultat. Han har levererat ledarträningar, coachat och hjälpt till att stärka team och skapa mervärde för företag över hela världen.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram