Gör du andra bättre så lyckas ni tillsammans

av Nicklas Gustafsson den 13 november, 2018

Den 27:e juni 2018 spelade Sveriges herrlandslag i fotboll sin sista gruppmatch, ödesmatchen mot Mexico. I den 75:e minuten får Mexico en hörna, en mexikansk spelare hinner först på bollen vid den bortre stolpen och får till ett bra avslut. Robin Olsen gör en reflexräddning och strax därefter ljuder domarens pipa som avbryter spelet, situationen är över, åtminstone i sportslig mening. Efteråt springer Andreas Granqvist fram till Robin Olsen, omfamnar hans ansikte genom att lägga en hand på varje kind och skriker något ohörbart som får Olsen att rodna och sträcka på sig, strax därefter kommer Mikael Lustig och Viktor Nilsson Lindelöf fram och klappar om den svenske målvakten, som växer ytterligare ett par centimeter.

Laget framför jaget

Detta är ett exempel som ringar in den svenska mentalitet som skickat hem nationer som Holland, Italien, Tyskland, Schweiz och Mexico från världsmästerskapen. Situationen ovan sker i 75:e minuten, Sverige leder med 3-0 och signalen som ljöd var domaren som blåste av för offside. Med andra ord en helt betydelselös räddning, sportligt sätt. Ändå missar de svenska spelarna inte ett enda tillfälle att ge varandra den viktiga bekräftelse och uppskattning som stärker moralen i laget och höjer självförtroendet hos varje spelare.

Ha en positiv attityd i oväntade situationer

Ett par veckor senare är det dags för Victoriagolfen på Öland. Som huvudsponsor för eventet är vi på Dale Carnegie representerade med två av totalt tjugotvå lag. Dagen innan tävlingen höll vår kollega, och tillika VD, Berit på att ofrivilligt att trampa på ett förbipasserande barn. Tack vare/på grund av sin inbyggda moraliska kompass gjorde hon ett uppochnervänt svanhopp och landade på sin egen arm, ett skutt som troligen räddade livhanken på det stackars barnet, men som resulterade i multipla frakturer i armen. Detta innebar att vi fick kasta om i lagen. Vi fick helt enkelt tänka om i vår spelstrategi, bekanta oss med andra kollegors golfspel och inte minst med pressen att vilja göra bra ifrån oss när det verkligen gäller.

Känna äkta glädje för andras framgång

Med den inställningen blev vi genuint glada när någon fick ett bra slag och var snabba att ge den personen en stor portion uppskattning. Vi tog varje chans att fira och skrattade åt de enkla misstagen. Ju längre in i rundan vi kom så insåg vi att alla fyra spelade lite bättre golf än vad vi normalt brukar göra. Miljön var tillåtande, uppmuntrande och helt ofarlig att misslyckas i. Det slutade med att vi senare på kvällen fick stå på scenen inne i Borgholm och ta emot första pris i årets Victoriagolf inför ögonen på självaste Peter Forsberg, Ingemar Stenmark och Stina Nilsson med flera.

Gör du andra bättre så lyckas ni tillsammans

När vi ska prestera tillsammans så handlar det om att göra de andra personerna runt omkring lite bättre. Det finns såklart flera olika sätt att göra det på, men jag tror att ett effektivt sätt är att vara generös med uppskattning och sparsam med kritik. Det bygger självförtroende och mod hos den andra personen, som vet att ingen kommer att döma eller kritisera dig om du misslyckas, du har allt att vinna. Sveriges landslag visade oss att ett lag alltid är bättre än en grupp skickliga individer och nu fick vi det bevisat för oss själva.

Hur gör du för att lyfta dina kollegor och lagkamrater?

"Mitt team hjälper mig att bli bättre genom att vara ärliga och ge mig feedback när någonting skaver."

I Klokskap & ledarskap diskuterar Berit Friman, VD Dale Carnegie och Helene Hammarberg, talangchef på HiQ, hur du genom positiv manipulation kan få fram det bästa hos andra.

Nicklas Gustafsson

Som partner på Dale Carnegie är Nicklas både instruktör och affärsansvarig. Nicklas är också en efterfrågad coach för talare i det världsberömda talarforumet TEDx i Göteborg.

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram