Hur bra ledare är vi egentligen?

av Fredrik Rosendahl den 3 juli, 2018

Starkare. Friskare. Piggare än på många år… Beach 2019, här kommer vi!

Det var ambitionen som sattes i januari, att för en gångs skull göra det på riktigt. Det var även starkt bidragande till valet av aktivitet en onsdagskväll, ett träningspass för två med personlig tränare. ”Det är väl alltid bra med lite ny inspiration”, eller hur?!

Mer än bara ett träningspass

När vi en timme senare gick därifrån, var det uppenbart att detta varit någonting helt annat. PT:n Ellinor var enormt professionell när hon inte bara utmanade och stöttade på samma gång, utan även var enormt kommunikativ och kompetent. Tills synes ordinära övningar blev magiska, med den detaljnivå och aktiva coaching som pågick under övningarna. Exempelvis hur exakt vi skulle göra en benböj, vilka muskler som skulle jobba och vilka som inte skulle jobba, inte bara kring benen utan HELA kroppen, dvs hållning, andning, tempo, frekvens mm. Detaljer som skulderbladen, rumpan, i med hälarna och allt möjligt. Efter 36 år av aktivt liv blev det plötsligt tydligt hur det slarvats med vissa övningar som jag alltid tagit för givet att jag behärskat. De har gjorts OK, men inte på denna nivå.

Hur medvetna är vi om våra förmågor?

Så hur bra tränad var jag egentligen? Musklerna talade ju sitt tydliga språk, då muskelgrupper jag tidigare inte visste existerade på kroppen gjorde sig plötsligt uppmärksammade. Hur naiv är jag kring min kompetens inom träning egentligen? Bevisligen har jag en uppenbart skev uppfattning kring faktiska status. Jag som ändå varit aktiv inom Fotboll, Tennis och Basket på en rätt hygglig nivå, samt fått utmärkelse under militärtjänsten för en exceptionell löpstyrka.

Medvetenheten uppenbarades kring den skillnad på hur något bör göras och hur det faktiskt görs. Att så små skillnader kan vara helt avgörande för slutresultatet. Och hur små dessa fel ändå är, finns en begränsning i förmågan att själv hitta samt korrigera dem, oavsett mängden läsning eller instruktionsfilmer som plöjs igenom. Aldrig i närheten att det skulle motsvara en experts närvaro, som likt PT-Ellinor kan coacha och korrigera medan det pågår.

Ledarskap eller management?

På motsvarande sätt är det förstås inom andra färdighetsinriktade områden, såsom exempelvis ledarskap. Även här tror vi oss ofta ha en tillräckligt god bild över hur vi bäst agerar för att nå ett önskvärt resultat. Ändå finns det så många missuppfattningar kring vad gott ledarskap egentligen innebär. Visst kan de flesta kasta fram en och annan klyscha, men vad händer när vi vänligt börjar ifrågasätta saker? Så småningom landar det ofta i att goda ledare lyckas uppnå resultat, effektiviseringar, besparingar, eller för den delen ökad kvalitet i sin organisation.

Och det är där vi går bet, då alla dessa resultat främst är mått på bra management, dvs processtyrning, och mindre på gott ledarskap. Visserligen har det krävt att människor agerar annorlunda, men fokuset är ändå fel. Först när vi på riktigt ser skillnaden mellan ledarskap och management, börjar vi medvetet särskilja på hur vi bör agera och hur vi faktiskt agerar för att få medarbetare mer engagerade, anammar förändringar eller tar mer ansvar.

Tittar vi med dessa glasögon, kanske vi inte blir så bra ledare trots allt, utan får det uppvaknande jag fick med min träning.

Hur kan vi fokusera på vårt ledarskap i vår vardag?

När vi reflekterar, hamnar vi i tankar kring processer, och mindre på människorna i fråga. Hur kan jag på något sätt mäta mitt ledarskap? Svaret är förstås individuellt, och från person till person. Men en god start är att själv skifta ditt fokus från processer till individen. Vara modig och faktiskt ställa frågan till sin omgivning: Hur är jag som ledare? Som inspiratör? Som föredöme? Hur väl lever jag som jag lär? Att därefter ta detta på allvar och visa för sig själv och andra att vi agerar på det. Ibland genom att ta hjälp.

Först när vi gör detta, kan vi börja förvänta oss att vi börjar utvecklas och samtidigt skapar en omgivning som engagerar och som får andra att växa i den riktning de efterfrågar. Och några mått på detta från ett organisatorisk perspektiv, är hur många nya ledare som skapats inom organisationen, hur ofta och snabbt individer växer in i nya mer utmanande roller och hur många medarbetare, som genom ledarskapskulturen de upplever på arbetsplatsen, väljer att aktivt rekommendera arbetsplatsen till sina vänner.

Lär och låt dig inspireras genom andra

Är man nu av den ambitiösa sorten, som på riktigt väljer och vågar ta tag i sitt ledarskap, bör man använda sig av precis samma tillvägagångssätt som i mitt träningsexempel. Alltså istället för att enbart förlita sig på sitt självlärande, med böcker, podar och inspirationsseminarier, mm, försätta sig i regelrätt ledarskapsträning med närvaro av en expert som över tid kan stötta, förstärka, utmana och i stunden coacha fram de färdigheter som önskas. För kom ihåg, förändringen sker inte över en natt.

Så, hur bra ledare är vi egentligen, och hur bra stämmer det överens med hur bra du vill vara? Kanske låta det bli ett inspel till hängmattan i sommar?

Glad sommar!

Hitta dina egna AHA! Moments!

 

Upptäck möjligheter som inte bara påverkar dig själv utan också din omgivning.

Fredrik Rosendahl

Dale Carnegieinstruktör och försäljningschef. Fredrik tror på värdet av att lära av varandra: ”Jag är övertygad om att vi alla kan lära oss nya saker från alla människor i vår omgivning, oavsett erfarenhet, kompetens eller titel”. Fredrik är kreativ, omtänksam samt en klimatskapare. Han drivs av att få människor att utifrån deras egen situation och egna förutsättningar göra saker de själva inte trott varit möjliga.

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB