Ooops! Undviker andra dig när du är stressad?

av Dale Carnegie den 28 november, 2022

När vi blir stressade, oroliga eller irriterade presterar vi ofta sämre och det är lätt att våra handlingar styrs av våra känslor. I kriser och situationer som vi inte är vana vid, som till exempel under pandemin, störs våra rutiner och vi irriteras av småsaker som vi vanligtvis inte skulle reagera på, och det kan handla om arbetsbelastning, företagspolitik, oro om hälsan eller bara när åsikter går isär.

Faktum är att vi ofta stressar upp oss över saker som redan har hänt, och som är utanför vår kontroll, eller saker som inte har skett ännu. När vi ältar saker som vi inte kan styra över hindrar vi också oss själva från att känna glädje i nuet. Småsaker kan få oss att reagera på sätt som kan få andra att undvika oss, och ibland tänker vi inte själva på hur andra uppfattar oss i dessa situationer.

Om du tänker efter, har du låtit stress påverka dig på sätt som fått andra att låta bli att ta kontakt med dig, utan att du själv varit medveten om det? Om du har det, vad kan du göra framöver för att förhindra att du reagerar så starkt på småsaker som du stöter på varje dag och som ger dig stresspåslag?

  1. Sätt upp en vision och mål för dig själv. Att sätta mål hjälper dig att sätta sakerna du stressar upp dig över i relation till de mål du vill uppnå i framtiden. Det hjälper att ha en tydlig riktning för vad du vill åstadkomma längs vägen framåt, och du kan lättare lämna saker som du inte kan ändra på, bakom dig, där de hör hemma.
    a
  2. Träna på att följa en ny rutin. Rutiner hjälper oss att bli lugnare i hjärnkontoret så att vi kan slappna av mentalt. Planera även in pauser och fysiska aktiviteter, eftersom när vi rör på oss regelbundet får endorfinerna oss att må bättre.
    a
  3. Gör en prioriteringslista varje dag. Försök att följa listan så att du kan checka av saker som du måste få gjort, innan de läggs på hög och känns övermäktiga. Dela upp stora uppgifter i mindre hanterbara delar, som kan göras över tid. På så sätt kan du peta in några lättare uppgifter emellan de mer tidskrävande, och kan känna att du får mer gjort.
    a
  4. Fira små framgångar allteftersom du bockar av saker på din lista. Ge dig själv en klapp på axeln, för att få känna dig nöjd och stolt över sakerna du har lyckats med. Belöna dig själv genom att göra något du tycker om en stund. Oavsett vad du gillar att göra, njut av det för att uppmärksamma att du fixar de mål som du satt upp för veckan.
    a
  5. Lär dig att säga ”nej”. Det är viktigt att säga nej till saker som inte tar oss närmare de mål vi behöver uppnå. Det får oss att fokusera och hålla oss på rätt spår. Det hjälper oss också att hålla känslan av att vara överbelamrad med jobb borta och minskar risken att trigga vår stress.
    a
  6. Prata med kollegor, vänner och familj. Undersökningar har visat att när vi har personer i vårt liv som vi kan prata med om stressande situationer, minskar stressen.
    a
  7. Fokusera på att förbättra saker som du kan styra över. Lär dig att identifiera situationer som är kontrollerbara och relevanta för dina mål. Fokusera på att göra det bästa av dessa situationer. Det är mycket effektivare än att oroa dig för alla saker som är utanför din kontroll.

Ta tag i stressen direkt genom att skapa rutiner och fokusera på de saker du faktiskt kan göra något åt. Det gör att du blir effektivare, samtidigt som du blir lättare att ha att göra med, mer avslappnad och balanserad.

Är det vi själva eller de omkring oss som skapar stress?

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB