Så här undviker du “decemberdepressionen” i år

av Dale Carnegie den 18 december, 2018

Mörka vinterdagar och deadlines i slutet av året får många av oss att bli extra stressade och har svårt att glädjas åt eller känna förväntan inför annalkande festligheter och ledighet. Vissa upplever december som den mest stressande månaden på året och vem som helst kan tappa gnistan och känna sig nedstämd.

Här är tre sätt som hjälper dig att undvika ”decemberdepressionen.”

Ha realistiska förväntningar.

Den perfekta bilden vi målar upp i våra tankar är ofta orealistisk. ”Människor föreställer sig eller fantiserar ofta om den typen av ledigheter och högtider som vi ser på TV… I verkligheten blir det sällan som vi har tänkt oss och vi blir besvikna,” säger psykiater Mark Sichel, författare av Healing From Family Rifts.

Dale Carnegie sa “Det är inte vad du har eller vem du är eller var du är eller vad du gör som gör dig lycklig eller olycklig. Det är hur du tänker på saker.” Om du har haft stora motgångar under året eller upplevt annat som får dig att känna dig under isen, kan du övervinna den känslan genom att fokusera på tacksamhet för de bra saker du har i ditt liv – en god vän, att du har ett jobb du gillar, ditt hem, osv. Att sätta mål och planera en ny start för det kommande året kan också ge dig energi. ”Att känna tacksamhet är troligen det bästa botemedlet mot nedstämdhet” säger Sichel.

Gör det du kan och hinner.

Perfektionism är orealistiskt, oavsett hur mycket du planerar och är proaktiv. Det är helt enkelt omöjligt att hinna gå på allt glöggmingel och alla julfester, avsluta projekt, planera för en perfekt jul och ledighet och dessutom hinna göra färdigt alla övriga uppgifter som ”borde” vara klara innan ledigheten. Oron över att inte hinna med allt som förväntas av oss, kan göra oss oerhört stressade och få oss att tappa både lust och energi.

Ha realistiska förväntningar på vad du faktiskt hinner och kan göra, ta hjälp av en ”inte-göra-lista”. Du kan till exempel också, istället för att ordna julklappar till samtliga medarbetare i teamet, skriva personliga julhälsningar till var och en av dina medarbetare och/eller baka eller köpa en tårta till dem gemensamt. De känner fortfarande att du bryr dig om dem och du får samtidigt tid över till andra aktiviteter.

Ta hand om dig själv.

Dale Carnegies tredje princip för ”Sluta oroa dig och börja leva”, är ”Tänk på vilket högt pris du får betala för din oro – med din egen hälsa.” När vi har så mycket som ska göras och har ansvar för andra människor, är det lätt att vi sätter oss själva sist. Men faktum är, om vi själva inte mår bra och tar hand om oss, klarar vi heller inte av att bry oss om andra. Det börjar med dig själv. Avsätt tid för aktiviteter som ger dig energi och återhämtning, boka kanske en massage eller gå på bio med goda vänner. Hitta saker som hjälper dig att få ett bra avslut på det gångna året och gör att du ser fram emot det kommande!

 

5 beprövade sätt att hantera din tid

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram