Vem är det som får dig att känna dig uppskattad och viktig?

av Matt Norman den 13 mars, 2018

Vi har alla förebilder och människor omkring oss som går före och visar vägen – inte bara genom vad de säger utan även genom hur de agerar. Några av dem är kanske människor du aldrig ens har träffat personligen. Och några av dem är personer du känner väldigt väl.

Visa ett genuiunt intresse för andra

När jag och min familj satt och pratade med min 90-åriga farfar häromdagen berättade han hur bra min farmor är på att komma ihåg namn, ”Hon glömmer sällan ett namn, hon kommer inte bara ihåg namn på människor hon känner utan även på deras barn och närstående”.

Det var härligt att titta på honom och höra honom prata om sin fru. Och min pappa lade till: ”Hon kommer ihåg namn eftersom hon är intresserad av andra människor”.

Jag gillar verkligen att vara med min farfar och farmor. När jag var liten tog min farfar ofta med mig till golfbanan. Han älskar golf. Jag älskar inte golf, eller jag gjorde inte det då, men jag tyckte om att vara med honom. Jag minns faktiskt inte mycket av själva golfandet, men jag minns att min farfar lyssnade på mig när jag pratade. Han ställde också massor med frågor, och när vi skulle äta lunch efter golfen presenterade han mig för sina vänner.

Han fick mig att känna mig sedd, älskad och viktig. Och det gör han fortfarande.

Att vara närvarande

Mina farföräldrar låter sällan samtalet gå till mobilsvar när jag ringer. De svarar, de berättar att de bryr sig om mig, de frågar mig en massa frågor och de kommer ihåg att fråga om saker som är viktiga i mitt liv. Man skulle kunna tro att jag var deras enda barnbarn. Men jag är ett av elva. Alla får lika mycket uppmärksamhet.

Man skulle också kunna tro att de bara fokuserar på sina barnbarn, men jag har sett hur de får andra människor att verkligen känna att de är viktiga för dem. Och de får andra att känna sig respekterade och uppskattade. De är närvarande och fokuserade på människan de har framför sig.

Minnesvärda och enkla principer

Min farfar och farmor höll i Dale Carnegies kurser på 60-talet i Iowa och Minnesota. En av kurserna fokuserade på att utveckla förmågan och skapa goda relationer.

Principerna i kursen från boken Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning, var minnesvärda och enkla att förstå, men de krävde att man tog ansvar och att man aktivt gjorde saker för att tillämpa dessa. Många av principerna är fortfarande lika aktuella:

1. Kritisera inte, döm inte, klaga inte. Istället för att kritisera – ansträng dig för att förstå varför en person agerar som han eller hon gör. Att kritisera någon skadar inte bara personens rykte utan även ditt eget.

2. Ge ärlig och äkta uppskattning. Genom att ge ärlig och äkta uppskattning utvecklar du det bästa hos andra. Det stärker även deras självkänsla och skapar motivation.

3. Väck en stark önskan att vilja hos den andra personen. Många gånger hjälper människor till att göra saker på grund av vad de själva får ut det. Vad vill den andra personen ha? Vad finns för nytta och fördel för den andra? Plocka fram fördelarna och du har större chans att personen tänker ”det här vill jag göra.”

4. Bli genuint intresserad av andra människor. Du kan få fler vänner på två månader genom att visa ett genuint intresse för dem, än du kan på två år genom att försöka få andra att bli intresserade av dig.

5. Le. Relationer växer tack vare ett trevligt sätt och ett välkomnande leende.

6. Kom ihåg att en persons namn, för honom eller henne, är det viktigaste ordet på alla språk. Att använda en persons namn är ett sätt att få andra att känna att de är viktiga för dig.

7. Bli en bra lyssnare. Uppmuntra andra att prata om sig själva. Om du vill vara en intressant person att prata med – var en uppmärksam lyssnare. För att vara intressant behöver du själv visa dig intresserad.

8. Prata utifrån den andra personens intressen. Om sanningen ska fram så tillbringar vi största delen av vår tid till att tänka på oss själva. Varför inte skapa starka relationer genom att sätta dina egna funderingar åt sidan och prata om vad andra är intresserade av en stund?

9. Få den andra personen att känna sig betydelsefull. Ge personen du har framför dig din fulla uppmärksamhet. Ge uppskattning, visa omtanke, var närvarande och lyhörd – utan att vilja ha någonting i gengäld.

Vem får dig att känna dig uppskattad och viktig?

Tänk om fler av oss kunde anamma det här synsättet när det gäller relationer med medarbetare, kunder, vänner, familj osv… Vad skulle det innebära för våra relationer?
Jag är tacksam för den relation jag har med min farfar och farmor. Vem eller vilka är det som får dig att känna dig uppskattad och viktig?
Berätta det för dem!

Få dina medarbetare att känna sig värdefulla

Vill du vara en chef som är duktig på att skapa goda relationer, engagemang och få dina medarbetare att känna sig värdefulla? Då ska du ta en titt på vår populära kurs Kommunikation och ledarskap.

 

Är du som chef en förebild?

 

Viktiga förmågor som du som chef behöver behärska.

Matt Norman

Matt Norman är President of Norman & Associates och erbjuder Dale Carnegie Trainings utbildningar i North Central US. Matt har levererat kurser till Fortune 100-företag, ideella organisationer och andra entreprenörsföretag som vill öka sina medarbetares engagemang för att få bättre resultat. Han har levererat ledarträningar, coachat och hjälpt till att stärka team och skapa mervärde för företag över hela världen.

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB