Bli vän med stressen

av Dale Carnegie den 23 augusti, 2019

De flesta av oss lever ett hektiskt liv. Vi måste få tiden att räcka till jobb, studier, familjen, vänner, fritidsaktiviteter, träning, osv. Tidspressen gör att vi känner oss otillräckliga. Vad som oroar oss och hur vi reagerar är individuellt.

Hur definierar vi stress?

Stress hänger ofta ihop med vår självtillit och hur vi ser på oss själva. Det är också individuellt på vilket sätt vi hanterar oförutsedda saker som dyker upp. Att definiera innebörden av att vara stressad, är svårt. För vissa är det när de inte kan påverka ett resultat. Andra känner oro när saker inte blir färdiga.

Inget nytt fenomen.

Vi är inte nödvändigtvis mer stressade idag än vi var tidigare. Dale Carnegie skrev bästsäljaren ”Sluta oroa dig – börja leva” för över 70 år sedan, eftersom han ständigt mötte människor som behövde hjälp med att hantera sina tankar. Skillnaden är troligen att det idag är mer fokus på stress, oro och utbrändhet.

Många upplever att kraven på förnyelse och förändring är höga och vi ska hinna mer på kortare tid. Men vi kan till viss del själva välja hur vi ska hantera det. Pressen kan kännas överväldigande och då är det viktigt att stanna upp och hitta orsakerna till den: Är det vi själva eller de omkring oss som skapar stress?

"Vår trötthet orsakas oftast inte av arbete, utan av oro, frustration och missnöje."

- Dale Carnegie

Använd stress på ett positivt sätt

Medier och experter talar om för oss att stress är farligt. Men kan stress faktiskt också vara positivt? Titta på psykologen Kelly McGonials inspirerande Ted talk: How to make stress your friend. Kanske blir du förvånad över hennes reflektioner och förslag på hur du kan minska din stress!

Sätt saker i rätt perspektiv.

Mycket av det vi oroar oss för, händer oftast inte. Och vi tror många gånger att det är mer bråttom att göra saker än det faktiskt är.

Vissa saker kan vi påverka och göra något åt, medan andra saker har vi helt enkelt ingen makt över. Mycket av det vi stressar upp oss över, är saker vi inte kan påverka, och vi behöver lära oss att låta bli att oroa oss över saker vi inte kan göra något åt.

Dale Carnegies princip att leva i ”dagtäta rum” betyder att du ska fokusera på det som är här och nu. Att det är onödigt att lägga energi på det som har hänt eller det som skulle kunna hända i framtiden. Att du jobbar med det du ska jobba med, här och nu, och inte fokuserar på allt du borde ha gjort.

Be om hjälp från chefen eller en kollega om du inte vet hur du ska lösa saker, och gör det innan stressen blir ett problem.

Checklista - ta kontroll över stressen

  • Vad är det värsta som kan hända?
  • Vad kan jag faktiskt göra åt situationen?
  • När kan jag ta itu med den?

Tre snabba tips som hjälper dig att hantera stress bättre

  1. Fysisk aktivitet. Att vara fysiskt aktiv hjälper dig att hålla stressen i schack. Mental och fysisk styrka hänger ihop. Och när du är aktiv får tankarna tillfälligt vila från din ”måste-göra-lista” en stund.
  2. Meditation. Fokusera på din andning och tänk på något som får dig att känna dig lugn, under 5 -10 minuter varje morgon. Det kan göra att du känner dig starkare och mer förberedd för dagens utmaningar.
  3. Rensa på skrivbordet. Underskatta inte nyttan med att ha ordning och reda på din arbetsplats. När du städar på skrivbordet, sorterar du också dina tankar för olika arbetsuppgifter. Lägg saker som inte brådskar åt sidan, för att undvika att fokusera på dessa uppgifter dagligen. Det gör det lättare att fokusera på det som du behöver göra just nu. Ta en sak i taget. Gör färdigt en aktivitet, istället för att jobba med flera saker samtidigt.

Varför Kommunikation och ledarskap?

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB