Hur du behåller en bra relation även om du säger “nej”

av Matt Norman den 10 november, 2019

Vi har alla vissa principer som vi lever efter och handen på hjärtat, visst kan det kan vara riktigt frustrerande när andra inte följer samma principer?

En princip som jag tycker är viktig, men som få andra använder, är att återkomma till någon annan med ett tydligt och snabbt svar efter att personen har frågat om något eller erbjudit något.

För mig handlar det om att visa andra den respekt de faktiskt förtjänar och ibland kräver den här principen att jag har modet att våga säga nej.

Om relationer och kontakter är viktiga för dig, använd den här principen.

Jag blev nyligen via mejl inbjuden av en person att delta i en kurs som skulle hållas en gång i veckan. Kursen verkade riktigt intressant, men det skulle krävas ganska mycket jobb och tid för att delta och den ansträngningen vägde inte upp värdet av vad jag skulle få ut av kursen. Särskilt inte med tanke på mitt redan fulltecknade schema.

Jag var en av många som fick det här mejlet och egentligen hade det varit lätt att bara ta bort det, ignorera det eller skjuta upp att svara på det. Jag skickade dock ett snabbt svar, något i stil med: ”Tack för att du tänkte på mig. Kursen verkar intressant och jag önskar att jag kunde delta, men jag får inte ihop det just nu. Hoppas vi ses snart!”

Hans svar överraskade mig. ”Matt, jag vill bara tala om hur mycket jag uppskattar att du svarade på mitt mejl. Jag förstår att det inte alltid går att få till det och jag hoppas också att vi ses snart.”

Om relationer och kontakter är viktiga för dig, tänk på att använda den här principen: hör av dig till människor som har bett om, frågat efter eller erbjudit dig något. Att avböja och säga nej är helt okej. Att strunta i att höra av sig är däremot inte okej.

Svårigheterna med att säga ”nej”.

Många tycker det är obehagligt att säga ”nej. Men att tro att frågan eller erbjudandet bara försvinner, är att skjuta på obehaget till ett senare tillfälle.

Tänk på förmågan att säga ”nej” som en färdighet som behöver utvecklas och underhållas. Här är några saker du kan testa för att förbättra din förmåga:

  1. Vänta ett tag med ditt svar, för att bli mer bekväm med ditt ”nej”.
  2. Ge uppriktig bekräftelse och visa uppskattning för personen och hans/hennes inbjudan, trots att du säger ”nej”.
  3. Var tydlig med att ditt ”nej” verkligen är ett ”nej”.
  4. Stå fast vid ditt beslut.
  5. Kom i håg, att om ditt svar är ”nej”, så är det bästa du kan göra, att svara snabbt.

Vem väntar på ett svar från dig just nu?

Följ tipsen - och bli den bästa versionen av dig själv!


I över 100 år har Dale Carnegies principer, tekniker och kunskap hjälpt människor och företag över hela världen att utvecklas. Kärnan i vår idé är enkel: verklig förändring börjar inifrån.

Matt Norman

Matt Norman är President of Norman & Associates och erbjuder Dale Carnegie Trainings utbildningar i North Central US. Matt har levererat kurser till Fortune 100-företag, ideella organisationer och andra entreprenörsföretag som vill öka sina medarbetares engagemang för att få bättre resultat. Han har levererat ledarträningar, coachat och hjälpt till att stärka team och skapa mervärde för företag över hela världen.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB

Besök Dale Carnegie Sverige på Facebook
Besök Dale Carnegie Sverige på LinkedIn
Besök Dale Carnegie Sverige på YouTube
Besök Dale Carnegie Sverige på Instagram