Hur väl använder du dina 1440 minuter du får varje morgon?

av Dale Carnegie den 11 september, 2018

Tänk dig en dag på jobbet, eller hemma, när du inte har tidsbrist. En dag när du har gott om tid att göra saker och att hinna avsluta saker. En dag när du verkligen är närvarande till 100% och fokuserad på det du gör. Hur skulle det kännas? Hur skulle den dagen se ut?

Fundera sedan på vad det skulle betyda för dig – att inte ha tidsbrist? Vad skulle det betyda för din familj? Vad skulle det betyda för dina kollegor? Mindre stress? Lugnare morgnar? Bättre effektivitet? Ökat samarbete? Roligare på jobbet?

Marginalen är det handlingsutrymme vi har mellan det vi gör just nu och nästa sak vi ska påbörja. Det kan till exempel vara tiden från att du tar på dig skorna på morgonen tills du kliver på bussen eller tunnelbanan till jobbet. Tiden du har mellan möten eller tiden från det du slutar jobbet tills du ska hämta barnen.

Gemensamt med dessa saker brukar vara att den tiden, marginalen, är otillräcklig. Det är ofta ”på gränsen” att vi hinner.

Sätt alltid av extra tid i din planering

För att inte hela tiden ligga på gränsen, eller oftast över gränsen, behöver du lägga till fler marginaler. Med andra ord behöver du räkna med mer reservtid när du planerar.

Precis som en god marginal vid bilkörning gör det lättare för dig att göra en bra och säker omkörning, ger tidsmarginaler dig större utrymme i vardagen. De gör att du kan agera mer flexibelt under stress och anpassa dig enklare när förutsättningarna förändras.

Skriv ner en sak du kan förändra nu för att skapa större marginaler. Det kan vara allt ifrån att du behöver gå hemifrån fem minuter tidigare för att hinna med bussen på morgonen, till att boka in mötestider i din kalender som är tio minuter längre än planerat.

Sju tips som kan hjälpa dig på vägen:

1. Lär dig att säga nej
2. Planera bättre och arbeta smartare
3. Prioritera och effektivisera
4. Få andra att respektera din tid
5. Skjut inte upp saker
6. Sänk takten och eliminera ordet ”perfekt”
7. Lär dig att koppla av

Tiden förändras aldrig, och kommer aldrig att göra det. Det enda du faktiskt kan förändra är dig själv och det du gör med din tid. Vad kan du göra inom 48 timmar av det du har skrivit ner, för att skapa större marginaler i din vardag?

Upptäck hur du kan arbeta smartare - inte mer.


Den här guiden ger dig tips på vad du kan göra för att få bättre kontroll över
dina aktiviteter och hantera din tid mer effektivt.

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB