Sätt upp ”riktiga” mål och stretcha din potential

av Dale Carnegie den 9 januari, 2018

Vad är ett mål? Något man vill nå, är kanske det första du tänker på. Och det stämmer, men vad är egentligen ett ”riktigt” mål?

Har du ett mål idag eller har du en prognos? Om du redan idag vet vad du ska göra för att nå ditt mål är det inget mål, då är det mer en prognos eftersom det baseras på dina tidigare erfarenheter. Du fortsätter helt enkelt att göra som du alltid har gjort, med samma resultat.

Ett riktigt mål är något som du inte vet hur du ska nå. Något som gör att det kittlar till i magen när du tänker på det. Något som gör att du behöver kliva utanför din komfortzon. Något som kräver att du gör något du inte har gjort tidigare. Ett riktigt mål är något som utvecklar din potential. Ett riktigt mål tar dig till en helt ny nivå.

Vilken typ av mål vågar du sätta?

Många gånger kan det vara en utmaning att börja tänka utanför boxen. Rädslan för att missa målet och misslyckas kan göra att vi sätter mål som vi är säkra på att vi når. För att våga stretcha din potential och samtidigt riskera att inte bli besviken – dela upp ditt mål i tre nivåer:

Trygghetsmål – Om ditt mål idag är en prognos så är denna prognos från och med nu ditt trygghetsmål. Ett trygghetsmål är något du vet att du kan nå. Ett mål du behöver nå.

Realistiskt mål – Här börjar du stretcha din potential. Tänk dig ett mål som du upplever att du har ungefär 50 % sannolikhet att nå. Då har du ett realistiskt mål. Ett mål du vill nå.

Barriärbrytande mål – Nu utmanar du dig för här handlar det om att våga drömma. Om allt var möjligt och det inte fanns några hinder eller gränser, vilket mål skulle du då vilja nå? Ett mål du drömmer om att nå.

När du nu har satt dessa tre mål, bryt ner varje mål i dagliga aktiviteter. Med andra ord, vad behöver du göra varje dag för att nå dessa mål? När du tänker på ditt barriärbrytande mål kommer du antagligen att tvingas tänka utanför boxen.

Var nöjd med varje framsteg.

Om du följer det här sättet att sätta mål ger du dig själv möjligheten att inte bara nå dina mål, utan även hålla koll på om du är på rätt väg. Ena dagen kanske du inte lyckas med alla aktiviteter för ditt realistiska mål, men du kanske lyckas med aktiviteterna för ditt trygghetsmål. I slutet på varje dag, titta på dina mål och dina aktiviteter – reflektera över vad du har åstadkommit. Ge dig själv en klapp på axeln och var nöjd med vad du har lyckats göra. Bestäm sedan vad du behöver göra nästa dag för att komma närmare ditt riktiga mål.

En dag lyckas du kanske bocka av aktiviteterna för ditt barriärbrytande mål – var då stolt över det och fundera på vad du gjorde som gjorde att du lyckades. Fundera också på hur du kan skapa fler av dessa dagar, för det är nu du på allvar börjar stretcha din potential. Det är nu du börjar inse att det omöjliga faktiskt kanske är möjligt. Det är nu du ser att en dröm inte längre behöver vara just en dröm.

Missa inte möjligheterna på vägen till målet!

Tänk dig två barn som sitter i en bil på väg till Disneyland. Båda har som mål att komma dit. Det ena barnet som sitter i baksätet frågar hela tiden: ”När är vi framme?” Det andra barnet sitter klistrad med näsan mot fönstret och tittar ut på allt som händer på vägen. Bilen går helt plötsligt sönder och resan till Disneyland blir inte av den dagen. Vem tror du har haft mest behållning av resan? Vem tror du blir minst besviken?

Tips: Fokusera inte bara på målet, fokusera på vilka dagliga aktiviteter du behöver göra för att nå dit. Det är inte målet som är det viktigaste, det är vägen dit.

I Strategiska presentationer hittar du dina vägar att både påverka och inspirera andra.

Genom träningen förbättras din anpassningsbarhet, flexibilitet och medvetenhet och du ökar även din förmåga att skifta approach när det krävs, för att få genomslag och resultat.

”Väldigt praktisk med hands-on och direkt feedback.” – Lena Einarsson, CEO Vattenfall försäljning

Konsten att hålla inspirerande presentationer

 

 

Dale Carnegie

Vi förändrar människors sätt att se på sig själva, så att de kan ändra på hur andra ser på dem och det förändrar deras möjligheter att påverka sin omgivning.

Kategori:

Etiketter:

Dela det här inlägget:

© 2024 DC Training Sweden AB